BAC-ul, proba a doua

0
41
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

simulare-baccopii-multiEmoţii mari pentru elevii claselor a douăsprezecea! Aceştia au intrat de luni, 19 aprilie, din nou, în febra examenului de bacalaureat. Împărţiţi pe grupe, elevii vor susţine pe parcursul mai multor zile proba D a bacalaureatului, proba de evaluare a competenţelor digitale.

simulare-bacasteapataTotul a fost pregătit
Elevii claselor a douăsprezecea au fost împărţiţi pe grupe în funcţie de numărul calculatoarelor disponibil din fiecare şcoală. Astfel, luni a fost prima zi când zeci de elevi făgărăşeni au susţinut proba de competenţe digitale, după ce în luna februarie a avut loc proba de competenţe lingvistice. Pregătirile pentru această testare au început chiar de la începutul acestui an. Au fost pregătite calculatoarele, verificată reţeua şi chiar a fost organizată o simulare a acestui examen. La Colegiul Naţional „Radu Negru“ au fost pregătite trei laboratoare în acest sens. „Din punct de vedere organizatoric, noi avem totul pregătit, listele, clasele, fişele copiilor afişate la intrare. Din punct de vedere tehnic, toată aparatura a fost controlată de către informaticianul şcolii şi profesorii de informatică. Din punct de vedere al documentaţiei şi al procedurilor suntem la zi. Copiii sunt, de asemenea pregătiţi, ei au susţinut şi o simulare a acestei probe în luna ianuarie” ne-a spus Elena Micu, directorul Colegiului Naţional „Radu Negru“.

simulare-baccopiiProgramare pe mai multe zile
Proba de competenţe digitale a început la ora 13.00. Elevii programaţi luni, 19 aprilie, au fost prezenţi în laboratoare cu o jumătate de oră înaintea începerii examenului. ,,Proba a început la ora 13, elevii au fost prezenţi în săli încă de la ora 12.30 iar examenul propriu zis a durat 90 de minute. Elevii au fost repartizaţi în funcţie de dotarea cu calculatoare a şcolii noastre. Timp de trei zile, luni, marţi şi miercuri astfel încât ei să aibă la dispoziţie absolut toate condiţiile pentru ca examenul să se desfăşoare în condiţii cât mai bune” a mai adăugat Elena Micu.
Şi ca înaintea oricărui examen, nu au lipsit emoţiile. „Emoţii avem dar sperăm să obţinem rezultate la fel de bune ca la simularea acestui examen astfel încât rezultatele să ne fie de folos în viitor“ „Ne-am pregătit intens şi sperăm să trecem cu bine şi acest examen“ ne-au spus câţiva elevi ai Colegiului Naţional „Radu Negru“.

,,Mai uşor ca la simulare”
Timp de 90 de minute elevii au avut de rezolvat în medie 20 de item-uri care au vizat sistemul de calcul, utilizarea calculatorului, a fişierelor şi a sistemelor de operare sau procesarea de texte. La sfârşitul celor 90 de minute, s-au tras şi primele concluzii. Examenul a fost extrem de uşor, în comparaţie cu proba simulată din luna ianuarie la această materie. Dacă atunci mulţi dintre elevi nu au reuşit să rezolve toate cerinţele, acum finalul probei i-a găsit mult mai fericiţi. Nici probleme deosebite nu s-au înregistrat, ca în luna ianuarie şi ne referim aici la întreruperea curentului electric sau probleme cu reţeaua de calculatoare.
La ieşire, reacţiile celor examinaţi au fost toate de încântare: ,,N-a fost deloc greu, deşi a durat 90 de minute”, ,,A fost mai uşor ca la simulare, dar e mai bine aşa decât invers”, ,,Mi s-a păut uşor examenul, mai toţi am fost pregătiţi”, ne-au spus fericiţi cei care au scăpat de emoţiile acestui examen.

La finalul acestei probe, fiecare elev a obţinut un punctaj în funcţie de care va fi stabilit nivelul de competenţă al candidatului. Fiecare elev care a trecut de această probă va primi apoi un certificat recunoscut pe plan internaţional. Deşi nu va influenţa cu nimic media de la bacalaureat, prezenţa la aceste probe de competenţe este foarte importantă. Elevii care vor lipsi nu vor putea să susţină examenul de bacalaureat.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

LĂSAȚI UN MESAJ