BAC-ul de toamnă

0
125
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Absolvenţii claselor a douăsprezecea care nu au reuşit să promoveze prima sesiune a bacalaureatului au intrat din nou în febra examenelor. Timp de două săptămâni ei vor susţine atât probele de competenţe, dar şi probele scrise.

Fără probleme la probele de competenţe

Dacă luni, 23 august, s-a desfăşurat prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română, ea  afost urmată, marţi şi miercuri, de proba la evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă. La aceasta s-au înscris 15 elevi, însă s-au prezentat la examen doar 11.

La proba de evaluare a competenţelor digitale s-au înscris 31 de elevi, probă pe care absolvenţii au susţinut-o vineri, 27 august.

La nicio probă de competenţe nu s-au înregistrat probleme. „Nu am avut nicio problemă, de orice natură, însă, din păcate nu s-au prezentat toţi candidaţii la probele la care erau înscrişi, deşi noi i-am aşteptat. Sperăm că absolvenţii s-au pregătit la bine la acest examen. Sistemul examenului s-a schimbat din acest an, a fost ceva nou pentru ei, dar şi pentru noi, ca profesori. Se poate ca surpriza să fi fost mare pentru ei, în vară, la prima sesiune. Acum că au văzut cum se desfăşoară şi că pretenţiile sunt mai mari, noi sperăm că s-au pregătit mai bine peste vară şi că rezultatele vor fi mai bune acum“, a mai spus prof. Elena Micu, directorul Colegiului Naţional „Radu Negru“.

Uşor la informatică

Vineri, 27 august, elevii claselor a XII-a au susţinut ultima probă din prima săptămână de evaluare, cea de competenţe digitale. Astfel, la centrul de examinare de la Colegiul Naţional „Radu Negru“ s-au înscris 31 de absolvenţi. Înainte cu o oră de începerea examenului, elevii restanţieri s-au aflat în sala unde au susţinut proba, majoritatea cu emoţii. „Da, pot spune că m-am pregătit şi cred că voi lua examenul. Am ceva emoţii, însă ştiu să lucrez pe calculator“, „Nu cred că trebuie să înveţi la această materie. În sensul că noi acum doar lucrăm pe calculator şi arătăm că ştim să-l folosim. Nu am emoţii pentru că ştiu că voi lua examenul. Am folosit mult calculatorul şi colegii mei care au promovat examenul în vară mi-au spus că proba aceasta este foarte uşoară“, „Îmi e puţin teamă, ca la orice examen, dar m-am pregătit şi mă voi descurca“, au spus elevii.

Start la probele scrise

În săptămâna 30 august – 3 septembrie, absolvenţii intră în febra probelor scrise. Astfel, luni a avut loc prima probă, cea la limba şi literatura română.

Luni, 30 august, a fost agitaţie mare în curtea Colegiului Naţional „Radu Negru“. Zeci de absolvenţi ai claselor a 12-a au susţinut prima probă scrisă, cea la limba şi literature română. Alături de aceştia s-au strecurat şi părinţii, care au venit să-şi încurajeze copiii. Toţi încrezători că subiectele vor fi accesibile. Peste 100 de elevi au susţinut prima probă scrisă. La ieşirea din examen, aceştia au spus că subiectele au fost destul de uşoare şi că se aşteaptă la un rezultat bun.

„M-am pregătit din timp acum şi sper că voi obţine un rezultat bun“, „Mai bine mai târziu decât niciodată, cam aşa se spune. Aşa este şi în cazul meu, sper ca acum să obţin o notă de trecere la această probă“, „Examenul de bacalaureat s-a schimbat faţă de cum era anul trecut, de pildă. Şi asta ne-a cam încurcat planurile, dar acum, că ştim despre ce este vorba, vom lua note mult mai bune“, au spus elevii. Nici la această probă nu au fost probleme.

„Luni, 30 august, a avut loc prima probă scrisă, la limba şi literatura română. La aceasta s-au înscris 125 de elevi, din care s-au prezentat 109. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun eveniment nedorit“, a spus profesoara Elena Micu.

Rezultatele finale – pe 9 septembrie

Miercuri, 1 septembrie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar aici s-au înscris 145 de elevi. La ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării s-au înscris 112 şi va avea loc vineri, 3 septembrie.

Rezultatele vor fi afişate luni, 5 septembrie, până la orele 16, iar între 16 şi 20 se vor depune contestaţiile. 9 septembrie este data când vor fi afişate rezultatele finale.

Cei mai mulţi absolvenţi care nu au reuşit să treacă examenul de bacalaureat din vară provin de la Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli“ şi Grupul Şcolar Agricol „Dr. Ioan Şenchea“.

(Alina ROMAN)

LĂSAȚI UN MESAJ