Azi sărbătorim salvatorii!

0
90
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În fiecare an, în data de 13 septembrie sunt sărbătoriți pompierii români, cei care salvează, zilnic, vieți omenești și bunuri, nu numai în intervențiile pentru stingerea incendiilor, dar și în cazul accidentelor, sau calamităților naturale.
Ziua marchează un moment istoric, bătălia de pe Dealul Spirii, 13 septembrie 1848, în cadrul căreia Compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, compusă din 166 de pompieri, a dat dovadă de eroism și spirit de sacrificiu, luptând alături de soldații români din două batalioane de infanterie împotriva unui corp de armată otoman.
Această zi a fost desemnată ca ,,Zi a pompierilor,, din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953, iar după revoluție acest lucru a fost legiferat.
Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice pe care şi regimurile politice prin care a trecut ţara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind ,,Ziua pompierilor din România,, însă a fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Niciodată capitolul din Istoria Naţională dedicat anului revolutionar 1848 n-a făcut abstracţie, indiferent de vremuri, de sângeroasa şi inegala confruntare dintre ostaşii companiei de pompieri din Bucureşti şi o coloană a armatei otomane. Atunci au căzut la datorie aproape jumătate din efectivele pompierilor, Dealul Spirii devenind, prin această tragică faptă de arme, un simbol al jertfei şi iubirii de ţară.
Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.

LĂSAȚI UN MESAJ