Azi funcţionar, mâine şomer

0
36
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiu2Buşteni. Un frumos oraş de munte, vegheat parcă de celebra cruce de pe Caraiman. Frază parcă desprinsă dintr-un ghid turistic. Dar nu la virtuţile turistice ale orăşelului mi se duce gândul când îi rostesc acum numele, ci la cu totul altele. Dacă aş lucra la Primărie, oricare ar fi ea, numele acestei staţiuni montane mi-ar da fiori pe şira spinării. Transpiraţii reci. Frisoane. Pentru că acolo, în week-end-ul ce tocmai a trecut, liderii autorităţilor locale (care or fi ăia?) dimpreună cu ministrul de finanţe şi cu vicepremierul au hotărât să pună cruce (că tot e Caraimanul aproape) carierei câtorva zeci de mii de funcţionari publici şi angajaţi din primării. Mai exact, au elaborat o modalitate de calcul care corelează numărul de funcţionari cu numărul de locuitori din respectiva aşezare omenească. Îl corelează reducându-l drastic, în ton cu vremurile pe care le trăim. După ce luni de zile s-au crezut (şi au fost) la adăpost de efectele crizei, iată că şi angajaţii de la stat încep să simtă ameninţarea rece a şomajului.

Analiştii Economici spun că acest lucru trebuia făcut de acum câteva luni. În sectorul privat, după limitări de beneficii, reduceri de cheltuieli şi disponibilizări, se trece acum la al doilea val de concedieri. Pentru că atunci când vinzi mai puţin, produci mai puţin şi deci nu poţi să consumi la fel ca-n vremurile bune. Şi începi să reduci din toate, până când ajungi la personal. Altfel nu se poate. Concedierile sunt (sau ar trebui să fie) ultima măsură la care se recurge pentru a salva ,,corabia”. Care se duce la fund, cu prea mult ,,balast” la bord şi în lipsă de cărbuni. Sau de vânt prielnic în pânze. Departe de mine gândul de a considera nişte salariaţi un balast. Dar sectorul nereformat al statului, mare angajator de personal în vremuri de avânt economic, dar lipsit de eficienţă şi cu angajaţi neînvăţaţi să lucreze în regim concurenţial, cu deadline-uri şi target-uri precise, trebuie să se reformeze. Dacă primarii (inclusiv al nostru) n-au avut curajul ,,să bage coasa”, atunci o face criza. Şi haideţi să fim cinstiţi, este de unde! În orice birou sau serviciu sunt câţiva, mai ales piloşi, care nu fac mai nimic şi nu-şi justifică banii. Şi tot în fiecare birou sau serviciu, există câţiva care îi ţin în spate pe aceştia, ,,fraieri” care le fac şi munca lor. Iar şefii merg pe principiul ,,tot pe calul care trage îl baţi”.

Nu mă bucură nicidecum ceea ce se întâmplă sau mai ales ce urmează să se întâmple cu angajaţii primăriilor. Mă îngrijorează faptul că nu s-a stabilit niciun fel de criteriu după care se vor face concedierile. Decât cel numeric. Care este extrem de drastic şi ameninţă chiar blocarea unor sectoare şi servicii. Va fi iar loc de concursuri trucate, examinări superficiale, decizii subiective şi concedieri arbitrare? Pentru că trăim în România, răspunsul e unul singur: DA!

LĂSAȚI UN MESAJ