Avertizare meteo!

0
29
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), începând de duminică, ora 8.00 şi până miercuri, ora 8.00, temperatura aerului va scădea accentuat în toate regiunile.

Duminică, vremea se va răci accentuat în Banat, Crişana, Maramureş şi nordul Transilvaniei. În noaptea de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, răcirea va cuprinde şi restul teritoriului, vremea devenind rece pentru sfârşitul lunii octombrie în toata ţara.

Vântul va avea intensificări temporare, îndeosebi la munte şi va ploua în toate regiunile, iar cantităţile de apa vor depăşi pe arii restrânse 25 de litri pe metru pătrat în 24 de ore.

În zona montană şi izolat în vestul, centrul şi nordul ţării, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Meteorologii au făcut o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie.

Potrivit acestei estimări, în Banat, în perioada 28-30 octombrie, temperaturile din timpul zilei vor scădea de la 18 grade până la aproximativ 7 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre 1-2 grade. Începând din 31 octombrie şi până în 2 noiembrie vremea se va încălzi treptat, dar din 3 noiembrie valorile termice vor scădea de la o zi la alta, iar până în 8 noiembrie temperaturile vor ajunge la maxime de 12 grade şi minime de 4 grade. Precipitaţii mai importante cantitativ vor fi în 27-29 octombrie şi 4-8 noiembrie.

În Crişana, temperaturile vor scădea cu aproximativ 12 grade în perioada 27-30 octombrie. În intervalul 31 octombrie-2 noiembrie, temperaturile vor creşte treptat, apoi vor scădea uşor şi constant până în 8 noiembrie, când vor ajunge la 11 grade ziua şi 3-4 grade noaptea. Vor cădea precipitaţii pe arii extinse între 27 şi 29 octombrie şi după 4 noiembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi pe arii mai restrânse şi mai slabe cantitativ.

În Transilvania, temperaturile vor scădea din 28 octombrie până pe 30 octombrie, ajngând la aproximativ 6 grade în timpul zilei, iar pe 31 octombrie, temperaturile minime din timpul nopţii vor coborî sub pragul limitei de îngheţ. Ulterior vremea se va încălzi treptat, iar până în 8 noiembrie mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale primei decade din luna noiembrie. Va ploua pe 28 şi 29 octombrie, precum şi în jurul datei de 4 noiembrie.

În Maramureş, începând din 27 octombrie vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, dar după 30-31 octombrie se va încălzi treptat, ajungând până în 8 noiembrie la temperaturi normale pentru prima decadă a lunii noiembrie.
Precipitaţii, mai ales ninsori, însemnate cantitativ şi pe arii extinse vor fi între 27 şi 29 octombrie.

În Moldova, începând din 29 octombrie, temperaturile maxime din timpul zilei vor coborî spre aproximativ 7 grade, iar pe 31 octombrie minimele nocturne vor ajunge în jurul valorii de zero grade. După 30-31 octombrie vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta până pe 2 noiembrie, apoi va urma o uşoară scădere, cu temperaturi de aproximativ 11 grade ziua şi 4 grade noaptea. În 28 şi 29 octombrie s-ar putea înregistra precipitaţii mixte, iar în rest vor fi predominant ploi, pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ.

În Dobrogrea, vremea se va răci accentuat în intervalul 29-31 octombrie, când temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 10 grade. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie va avea loc o încălzire, dar apoi temperaturile vor scădea din nou, uşor şi treptat, devenind normale pentru această perioadă. Va ploua pe arii mai extinse în jurul datei de 29 octombrie, în restul intervalului ploile fiind puţine şi slabe cantitativ.

În Muntenia, pe 29 şi 30 octombrie, temperaturile maxime vor scădea până la 12 grade, iar cele minime vor ajunge la 3 grade. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie, vremea se va încălzi, iar din 2 până în 8 noiembrie temperaturile vor scădea uşor de la o zi la alta, devenind apropiate de cele climatologic normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. În 28 şi 29 octombrie va ploua pe arii extinse, iar după aceste date vor fi ploi slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

În Oltenia, pe 30 octombrie vor fi temperaturi de aproximativ 11 grade ziua şi 1-2 grade noapte. Ulterior, până pe 2 noiembrie, vremea se va încălzi treptat, iar între 2 şi 8 noiembrie, temperaturile se vor apropia de cele normale pentru început de noiembrie, ajungând la 13 grade ziua şi 4 grade noaptea. Va ploua pe arii mai extinse în perioada 27-29 octombrie, în rest ploile vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse.

La munte, din 28 până în 30 octombrie temperaturile vor scădea cu aproximativ zece grade, ajungând în medie la zero grade ziua şi la minus cinci grade noaptea. Ulterior vremea se va încălzi treptat până pe 2 noiembrie, când temperaturile vor ajunge din nou până la 10 grade, după care vor scădea uşor de la o zi la alta, devenind normale pentru prima decadă din noiembrie. Pe 29 şi 30 noiembrie vor fi precipitaţii, predominant ninsori, pe arii mai extinse, după care vor fi ploi slabe cantitativ şi pe arii restrânse.

LĂSAȚI UN MESAJ