Augustin Șandru, luptătorul din Viștea pentru unire!

0
131
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Comuna Viștea a fost gazda unui eveniment cultural prilejuit cu ocazia centenarului Marii Uniri. La începutul lunii august, reprezentanții anumitor instituții din comună împreună cu locuitorii au organizat o manifestare inedită, dedicată unui luptător pentru unire, pe nume Augustin Șandru.

Ziua de 4 august, dedicată lui Augustin Șandru a început cu o comemorare la mormântul luptătorului, apoi toți participanți au fost invitați la un colocviu ştiinţific intitulat România Mare şi eroii ei necunoscuţi organizat la căminul cultural din Viștea de Jos. La colocviu au participa mai mulți cercetători din cadrul Academiei Române din Iași și București.

 

În cadrul evenimentului a avut loc o expoziţie documentară intitulată Voluntarii transilvăneni din Rusia, cu documente despre aventura acestora pe imensul teritoriu de la Kiev şi până la Vladivostok; o expoziţie omagială Augustin Şandru, lansarea unui volum cu Scrisori de pe front scrise de Augustin Şandru, ediţie îngrijită şi prefaţată de Silviu Văcaru.

 

Augustin Şandru a fost învăţător în comuna Viştea din fostul judeţ Făgăraş şi un participant activ la primul război mondial. El a fost mobilizat în armata austro-ungară, a luptat pe frontul rusesc, iar apoi a fost prizonier în Rusia, împreună cu zeci de mii de români ardeleni şi bucovineni.
Reîntors în ţară după aproape şapte ani de pribegie, în 1921, Augustin Şandru s-a dedicat activităţii didactice şi obşteşti din Viştea. El nu şi-a scris memoriile, cu aventura din Rusia, aşa cum au făcut alţi comandanţi ai voluntarilor ardeleni şi bucovineni. De aceea, trecerea timpului a dus la ştergerea din amintirea urmaşilor a acestor eroi necunoscuţi ai neamului.

LĂSAȚI UN MESAJ