Augustin Bunea, comemorat la Şercaia

0
95
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

simpozion-buneaLa împlinirea a 100 de ani de la moartea marelui istoric, cărturar şi canonic al bisericii greco-catolice, localnicii din Şercaia l-au comemorat pe Augustin Bunea. Fiu al comunei, Augustin Bunea a fost, după cum spunea Nicolae Iorga, „o glorie a culturii româneşti, istoric desăvârşit şi orator fără pereche. O personalitate marcantă în istoria Transilvaniei, un luptător împotriva politicii de cotropire culturală maghiară şi apărător al păstrării limbii române în Ardeal.

Augustin Bunea s-a născut în satul Vad din comuna Şercaia. A fost elev la Braşov, la Liceul ,,Andrei Şaguna”, apoi la Blaj şi a ajuns unul dintre cei mai vestiţi istorici ai Transilvaniei. Augustin Bunea a fost deosebit de apreciat de Nicolae Iorga. „Se împlinesc în acest an 100 de ani de la moartea lui Augustin Bunea, autorul unor cărţi fundamentale despre istoria Transilvaniei, precum şi a unor discursuri care l-au făcut celebru. El a fost considerat un orator bisericesc fără pereche”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Augustin Bunea” Blaj, profesorul universitar dr. Ion Buzaşi.

Marea majoritate a lucrărilor sale gravitează în jurul bisericii greco-catolice. „ A fost un mare istoric, academician, canonic mitropolitan, un făgărăşean putem să-l numim şi ar fi bine dacă şi cei de astăzi am învăţa ceva din ceea ce a însemnat cultura, ceea ce a însemnat spiritul românesc al înaintaşilor noştri”, a declarat preotul vicar, protopopul greco-catolic Liviu Negrea.

Simpozionul organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Augustin Bunea a adunat la Şercaia profesori universitari de la Blaj, preoţi din Ţara Făgăraşului, autorităţi locale, precum şi localnici. Pentru toţi cei prezenţi, acţiunea a fost binevenită. „Eu spun că este o acţiune binevenită, întrucât promovarea oamenilor de valoare ai comunei şi nu numai ai comunei, ci ai întregii ţări, este un lucru benefic. Cei de astăzi trebuie să învăţăm să ne comportăm la fel ca înaintaşii noştri, atât pentru dezvoltarea materială, cât mai ales intelectuală, care lipseşte, şi pe care din păcate nu se mai pune accentul în ziua de astăzi”, ne-a spus parohul Bisericii Greco- Catolice din comună, preotul Nicolae Gânţă.

„ Dacă am întreba populaţia din comună cine a fost Augustin Bunea, cu siguranţă puţini vor şti să răspundă, iar pentru aceasta eu mă simt vinovat. De aceea, am răspuns la demersurile iniţiate de cei de la Blaj pentru a face cunoscut şi populaţiei locale cine a fost Augustin Bunea. Faptul că s-a născut aici, faptul că noi putem să ne mândrim cu înaintaşii noştri, faptul că avem repere la care să ne putem raporta e nemaipomenit!”, a declarat primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin.

Săptămâna viitoare, Augustin Bunea va fi comemorat şi la Academia Română.

Lavinia GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ