Au fost Zilele Cetăţii…

2
306
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Spectacole, muzică, voie bună, turniruri, mici, bere şi mii de oameni în fiecare seară. Cam aşa ar putea fi rezumat pe scurt cel mai important eveniment al anului din oraş: Zilele Cetăţii Făgăraşului. În jur de 8000 de oameni au ţinut să fie prezenţi seară de seară la Festivalul Medieval „Cetatea Făgăraşului – Legendă Vie“.


Distracţii ademenitoare pentru micuţi
Asu aşteptat un an de zile luna august pentru a participa la evenimentul care marchează fiecare vară în oraşul nostru – Festivalul Zilele Cetăţii. Făgărăşeni rămaşi acasă, alţii reveniţi din străinătate sau turişti aflaţi în oraşul nostru au petrecut aşa cum se cuvine: alături de familie, prieteni, cunoscuţi. O adevărată sărbătoare întreţinută de formaţii cunoscute şi îndrăgite, de artişti locali, de întreceri şi spectacole inedite. Nici copiii nu s-au plictisit: tarabele cu fel de fel de lucruri le-au atras atenţia şi de cele mai multe ori părinţii au fost nevoiţi să bage adânc mâna în buzunar pentru a le face pe plac micuţilor. Cel mai căutat loc în rândul copiilor a fost parcul de distracţii. Maşinuţe, carusele, trenuleţe, tobogan pneumatic, artişti plastici care au realizat portrete, dar au şi pictat feţele micuţilor. Toate acestea au fost timp de patru zile pline ochi cu copiii dornici de distracţie.


S-au distrat de minune şi au încercat toate aparatele, fie că era vorba de maşinuţele electrice, fie de tobogan. „Ne distrăm de minune, ne dăm în toate maşinile de aici. Este foarte frumos, de abia am aşteptat să înceapă zilele oraşului ca să vină şi oamenii cu tot felul de aparate ca să ne jucăm”, au spus copiii veniţi la „Zilele Cetăţii”.


Spectacole pentru toţi
Dacă micuţii au umplut zona de pe strada Tăbăcari, adulţii s-au înghesuit la terase şi în zona scenei. Joi şi vineri, pe scenă au urcat solişti locali de muzică populară, artişti consacraţi sau tineri aflaţi la început de carieră. Recitalurile au fost suţinute de cunoscuţii interpreţi Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Cristian Pomohaci şi Mariana Anghel. Asistenţa a fost încântată şi de evoluţia scenică a ansamblurilor locale de dansuri populare.


Sâmbătă şi duminică, ritmurile s-au schimbat. Au fost zile consacrate muzicii folk şi rock. Mai întâi au urcat pe scenă tineri artişi făgărăşeni al căror talent a fost confirmat şi la concursurile televizate. Iubitorii acestor genuri muzicale, mai tineri sau mai puţin tineri, au putut cânta alături de Nicu Alifantis&Zan, de Electric Band din Sibiu, precum şi de trupele Viţa de Vie şi Vunk.


„Este minunat ceea ce se întâmplă în oraşul nostru. Este multă lume şi multă distracţie, ceea ce mai rar întâlneşti în oraşul nostru. Ne bucurăm că am avut parte de un astfel de eveniment”, „În fiecare an vin la acest festival. În fiecare an este ceva nou, ceva deosebit. Felicitări organizatorilor“, „A fost frumos, a fost distractiv. Fiecare a putut găsi ceva pe gustul lui“, au spus oamenii prezenţi la festival.

Autorităţile consideră că festivalul a fost o reuşită. „Concluzia mea este că, atâta vreme cât vezi mii de oameni într-un singur moment bucurându-se, înseamnă că ţi-ai atins scopul. Eu cred că, de la an la an, nivelul festivalului a crescut şi mă bucur să constat acest lucru. Am văzut şi foarte mulţi străini, ceea ce m-a bucurat ”a spus Sorin Mănduc, primarul Făgăraşului.


Turnirul Cetăţii, în centrul atenţiei
Pe lângă terasele cu mici şi bere, parcul de distracţii, tarabele meşteşugarilor şi spectacolul oferit de artişti cunoscuţi, ceea ce a dat individualitate acestui festival a fost componenta medievală. Turnirul Cetăţii a însemnat lupte între cavaleri care îşi apărau cetatea, parade cu cai şi pedeştri, spectacole de dansuri şi muzică medievală. De asta au avut parte miile de făgărăşeni dar şi turişti care au poposit în centrul oraşului. Cavalerii au defilat călare pe cai prin oraş urmaţi de domniţe, după care au revenit la cetate unde au luptat pentru mâna domniţei.


În costume medievale şi înarmaţi cu săbii au avut de dus până la sfârşit o luptă grea pentru a apăra cetatea. În aceste dueluri cavalerii au riscat chiar să se rănească pentru că nu a fost o luptă uşoară.
Cei prezenţi la turnirul cetăţii au fost plăcut impresionaţi de ceea ce au văzut. „Am rămas plăcut surprins de ceea ce am văzut. Nu am mai văzut aşa ceva niciodată, cred că le este foarte greu să se bată cu acele arme. Ne-am întors oarecum în timp”, „E tot mai frumos aici la Făgăraş. Festivalul nu este atât de cunoscut în ţară, precum cel de la Sighişoara, deşi multe lucruri arată mai bine aici“, au spus spectatorii prezenţi la turnirul cetăţii.

Cavalerii Cetăţii au avut un adevărat succes în faţa oamenilor care au asistat la spectacolul medieval. Cele patru zile de distracţie s-au încheiat, aşa cum toată lumea s-a aşteptat, cu un impresionant foc de artificii.
Loredana SOCIANU

2 COMENTARII

  1. cine a numarat oamenii , ca nu au fost atatia, poate doar duminica,,,
    cum se mai minte, si local, auzi 8000 de oameni….

  2. sigur ca a fost frumos ,dar cu tonele de mizerie de dupa cum ramane?! cum ramane cu mirosul de urina de pe langa baia comunala?! s-a straduit domnul primar sa monteze wc-uri ecologice si ce folos daca toti isi faceau nevoile in curtea baii comunale sau in curtea de pe Mihai Viteazu?! ca doar nu-i vedea nimeni !

LĂSAȚI UN MESAJ