Atenție la vipere!

1
867
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Dacă faceţi excursii în zone împădurite sau cu iarbă mare, mare atenție la vipere! Este sezonul în care viperele şi-au încheiat perioada de împerechere şi pornesc după hrană, iar dacă le atingem, reacţionează.
Întâlnirile cu şerpii prin pădurile din România pot fi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente.
Şerpii veninoşi atacă doar atunci când se simt în pericol sau când surprinşi. Dacă locuiţi sau călătoriţi prin pădurile în care există şerpi, îmbrăcaţi haine care să vă acopere picioarele. Luaţi un băţ lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta.
Nu păşiţi în locuri cu vegetaţie deasă şi ierburi înalte, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră decât după de aţi verificat temeinic locul.
Dacă observaţi un şarpe de la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur.
Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la altitudini de peste 2.000 de metri.
Iată care sunt semnele muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.
Dacă ați fost mușcați de viperă măsurile de prim-ajutor sunt următoarele:
– În primul nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar, ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit.
– Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii.
– Dacă simţiţi frisoane, încercaţi să vă izolaţi termic.
– Aşezaţi-vă astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi luaţi o aspirină.
– Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea sau energizante.
– Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură, nu mâncați și nu consumați alcool!
– Dacă vă puteţi deplasa, faceţi acest lucru cu un efort cât mai mic. Ideea este să nu acceleraţi pulsul.
– Ideal ar fi să ştiţi ce specie de şarpe v-a muşcat sau să aveţi o fotografie sau chiar animalul capturat. Vipera cu corn este cea mai periculoasă, efectele fiind foarte rapide de la 5 până la 30 de minute: umflătură locală, stare de rău, greaţă, vărsături. La vipera comună şi la cea de stepă starea de rău se poate instala până la 24 de ore.
– Orice şarpe v-a atacat/muşcat, mergeţi la medic, dar nu intraţi în panică, dacă se poate.
– Nu cereţi admnistrarea serului antiviperin decât simptomatic. Dacă sunteţi alergic la venin, puteţi suferi complicaţii majore de la administrarea inutilă a serului.
În realitate, viperele sunt vieţuitoare care evită pe cât posibil contactul cu omul, fug la primul semn al prezenţei acestuia şi atacă doar în situaţii limită, când nu mai au altă alternative, puteți evită neplăcerile dacă țineți cont de acest lucru.
sursa:silvanews.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ