Pesimiştii spun că a 3-a zi de luni din ianuarie ar fi cea mai deprimantă din an. Teoria „Blue Monday”, care face referire la expresia engleză „to feel blue” (a te simţi trist – traducere), datează din anul 2005. Atunci, profesorul Cliff Arnall, de la Universitatea din Cardiff, a dezvoltat o formulă matematică pentru stabilirea zilei în care este cel mai probabil ca oamenii să se simtă deprimaţi.
La început de an, în mod obişnuit, organismul se resimte după consumul abuziv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie.
În plus, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cheltuielilor excesive de sărbători. Vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se refacă prin expunerea naturală la razele solare. Frigul este, fără îndoială, un factor de stres pentru corpul uman. Una peste alta, zilele de luni sunt cele mai dificile pentru cei mai mulţi dintre noi.
Stabilită după criterii mai mult sau mai puțin științifice în urmă cu 15 ani, această marcare a celei mai triste zi a anului este, de fapt, un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.
De „boala secolului” suferă unul din zece români. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății noua maladie mondială: depresia. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în 2030, depresia risca să devină principala cauză a mortalității. Între timp, a apărut pandemia, lockdown-ul, izolarea care au accentuat această stare. La toate acestea, în 2021, se adaugă condițiile speciale de pandemie, un factor pe care autorul teoriei nu l-a luat, desigur, în calcul.
Scepticii consideră că teoria „Blue Monday” nu ar putea fi decât un argument de marketing, având în vedere că a fost dezvoltată cu ocazia unei campanii de publicitate a operatorului de turism britanic Sky Travel Ideea, pentru a încuraja consumatorii să cumpere bilete în cursul lunii ianuarie.
Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.