Asociaţia „Ştefan Mailat“, la început de drum

1
155
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Monumentele istorice, artefactele arheologice, vestigiile zonei vor fi promovate şi puse în valoare. Totul datorită înfiinţării unei noi asociaţii culturale numită „Ştefan Mailat“. Aceasta îşi propune demararea unor proiecte ce au ca scop protejarea şi ocrotirea monumentelor istorice, dar şi punerea în valoare a acestora. Înfiinţată încă din luna septembrie, Asociaţia „Ştefan Mailat“ a avut un prim contact cu publicul interesat vineri, 26 noiembrie, în cadrul unui simpozion ce a avut loc în Sala Dietei.

Asociaţia „Ştefan Mailat“ şi-a fixat ca scop promovarea valorilor tradiţionale ale poporului român, punerea în valoare a potenţialului istoric, cultural şi patrimonial al monumentelor istorice, vestigiilor şi artefactelor arheologice. În acest sens, vineri, 26 noiembrie, la Sala Dietei, fondatorul acesteia a explicat publicului prezent cât de mult înseamnă înfiinţarea asociaţiei pentru monumentele istorice din Făgăraş şi din zonă.

„Această asociaţie îşi doreşte să fie o completare a ceea ce Făgăraşul ar avea nevoie. Dorim să promovăm cât mai bine cultura făgărăşeană şi tot ce înseamnă istorie, valoare şi tradiţie în Ţara Făgăraşului. Am avut o primă întâlnire în acest sens, putem spune că este doar începutul. Însă pe viitor dorim să ne implicăm cu adevărat în promovarea valorilor româneşti. Pe această cale dorim ca şi făgărăşenii să ne fie de ajutor, oricine se poate înscrie în asociaţia noastră, ca şi membru onorific, şi să participe la evenimentele şi proiectele pe care le vom derula pe viitor“, a spus muzeograful Iulian Şchiopu, preşedintele Asociaţiei „Ştefan Mailat“.

Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestei asociaţii vor fi demarate mai multe proiecte de sprijinire a interculturalităţii făgărăşene în viitorul apropiat.. „Încă nu pot afirma cu certitudine ce fel de proiecte vom avea, însă cert e că vom încerca anul viitor să fim gazda unui simpozion naţional, dar vom face şi săpături arheologice. Mai avem acum de aşteptat la capitolul finanţare, sperăm să fim ajutaţi. Avem şi un site, încă este în construcţie, dar se poate vizita, www.acsm.ro, pentru oricine doreşte să afle mai multe despre noi şi despre activitatea noastră“, a mai spus preşedintele asociaţiei.

Domnitorul Ştefan Mailat a fost cea mai proeminentă personalitate din Ţara Făgăraşului în Evul Mediu. În secolul al XIV-lea acesta a început un amplu proiect de fortificare a Cetăţii Făgăraşului.

(Alina ROMAN)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ