Pentru ca și cei care trăiesc în zone în care nu există prea multe opțiuni, atunci când vine vorba despre îngrijirea medicală, să beneficieze de asistență în acest domeniu, parlamentarii au stabilit, printr-un proiect de lege adoptat marți la Camera Deputaților, introducerea, în Legea sănătății, a conceptului de asistență medicală mobilă și a regulilor pentru asigurarea acestui nou tip de servicii medicale.
Concret, după cum apare în proiectul de lege ce se îndreaptă acum către promulgarea președintelui țării, cei aflați în zone izolate sau care nu au acces facil la servicii medicale vor putea beneficia de asistență medicală mobilă.
Vor fi considerate zone în care accesul la serviciile medicale este deficitar, localitățile sau zonele dintr-o localitate, unde accesul la serviciile de sănătate de orice tip este dificil din cauza populației reduse și a condițiilor improprii de locuit, din cauza distanței mari față de serviciile medicale- aflate la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat spital public, sau ca urmare a lipsei furnizării unei anumite categorii de servicii medicale în respectiva zonă.
Serviciile de asistență medicală mobilă se vor acorda cu prioritate gravidelor, copiilor și altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenților medicali comunitari.
De asemenea, serviciile de asistență medicală mobilă vor fi furnizate și persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.
Asistența medicală mobilă va fi asigurată de medici de specialitate, dar și de alte categorii de personal medical specializat, respectiv de asistenți medicali sau moașe. În plus, în acest tip de acțiuni vor fi implicați și furnizori de servicii conexe actului medical, adică tehnicieni dentari, biologi, biochimiști, fizio-kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, opticieni, tehnicieni de proteze și orteze etc.
Alături de medicii specialiști, sub directa coordonare a acestora, vor mai putea furniza asistență medicală mobilă și medicii rezidenți ori studenții la medicină.
Asistența medicală mobilă va fi asigurată prin intermediul caravanelor medicale, ce nu vor fi altceva decât echipe de medici și asistenți medicali ce se vor deplasa împreună cu o serie de echipamente medicale în zonele unde astfel de servicii nu sunt disponibile.
Se vor putea acorda servicii medicale în cadrul cabinetelor ori unităților medicale mobile și în cadrul caravanelor medicale, organizate în clădiri cu autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale special amenajate.
Este propusă reglementarea asistenței medicale mobile, deoarece, potrivit notei de motivare ce însoțește proiectul, “la nivel național, arii populaționale largi nu beneficiază în prezent de servicii medicale complexe, integrate, fie din cauza infrastructurii, a lipsei personalului medical de specialitate, concentrat în marile centre, fie din motive ce țin de lipsa accesului la informație. Cu toate acestea, grupurile constituite în categorii vulnerabile au nevoie de servicii medicale care să le vină în sprijin”.
Proiectul de lege nu se aplică acum. El va intra în vigoare numai după ce va fi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Sursa:avocatnet.ro
sursa foto:www.caravanacumedici.ro