
Primarii din mediul rural muncesc din greu pentru ale crea consătenilor condiţii de trai ca la oraş. Asfalt, apă curentă, canalizare, iluminat public sunt doar câteva avantaje ale unui trai civilizat pe care orăşenii le consideră normale, dar în multe sate ale ţării sunt doar deziderate. La Mândra şi Comăna, autorităţile încearcă să gospodărească modern resursa vitală numită apă.
Canalizare şi apă în comuna Mândra
Sătenii din comuna Mândra au motive reale de bucurie. De curând, a fost aprobat proiectul de introducere a canalizării şi a apei curente pentru satele Ileni şi Râuşor. Proiectul câştigat este unul cu finaţare europeană. „Canalizarea o realizăm numai în Ileni şi Râuşor şi va fi racordată la staţia de epurare a Făgăraşului. Deocamdată, proiectul e în derulare, lucrările cred că vor începe la primăvară“, a spus Gheorghe Kelemen, viceprimarul comunei Mândra.
Cu toate că de acest amplu proiect vor beneficia doar localnicii celor două sate, autorităţile din Mândra promit că şi celelalte trei sate, respectiv Mândra, Toderiţa şi Şona, vor beneficia de canalizare şi apă curentă în viitorul apropiat. „Nu facem nicio deosebire între sate pentru că şi celelalte sate vor beneficia de canalizare. Oamenii se bucură pentru că e foarte importantă această lucrare“, a mai spus Gheorghe Kelemen.
Întregul proiect cu finanţare europeană se ridică la valoarea de aproximativ 6,5 milioane de lei.
Soluţie pe timp de secetă la Comăna
Chiar dacă au apă curentă, locuitorii comunei Comăna se confruntă cu alte probleme: în perioadele de secetă, rămân fără apă potabilă la robinet. De vină sunt izvoarele de unde este captată apa, al căror debit scădea în lipsa precipitaţiilor. Sătenii trebuiau să aştepte ploile pentru a avea din nou apă în gospodării. Numai că aceste probleme vor lua sfârşit. Autorităţile din comună au achiziţionat un rezervor unde va stocată o cantitate mare de apă.
„În urmă cu 4 ani, locuitorii din comuna Comăna avea motive reale de bucurie, aveau apă curentă la robinete. Numai că odată cu venirea căldurii şi-au dat seama că reţeaua de apă are probleme. Presiunea la apă scădea şi uneori nu era deloc! Aceste probleme erau cauzate de izvorul captat, care e unul de suprafaţă. Această problemă va lua sfârşit: pe lângă bazinul existent, am mai achiziţionat unul de 50.000 de litri, la Comăna de Jos. Vom capta apa din izvorul Iuga, care pe vremuri alimenta satul Comăna de Jos şi astfel am rezolvat problema“, a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.
Această achiziţie a fost posibilă cu bani din bugetul local.
(Alina ROMAN)
(Mihaela BĂRGĂOANU)