Anul acesta mărțișorul va putea fi comercializat începând cu 25 februarie

0
96
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În fiecare an, la data de 1 martie, în România este marcată sărbătoarea Mărţişorului, cel mai cunoscut simbol al primăverii. Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. Conform unor opinii, acesta este un simbol exclusiv românesc şi nu mai există şi la alte popoare, iar alţii consideră că mărţişorul este un obicei tradiţional românesc şi că unele popoare vecine, cum sunt bulgarii, l-au adoptat, datorită frumuseţii tradiţiei. Conform vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi din an, moment în care se marca „Matronalia” – o sărbătoare consacrată lui Marte, zeul războiului, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. De mărţişor sunt legate şi două interesante legende: una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu şi a redat astrul cerului şi oamenilor. În luptă el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii.
A doua legendă arată că Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel răsărit, pe care a vrut să îl ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Iarna a devenit mânioasă şi a trimis un frig teribil peste ghiocel care a îngheţat, Primăvara a dorit să îi ţină de cald cu mâinile şi s-a rănit la un deget, iar sângele i-a curs peste ghiocel, readucându-l la viaţă. Potrivit legendei, astfel, Primăvara a învins Iarna.
În vremea dacilor, mărţişoarele erau considerate amulete cu puteri de protecţie solară, ce aduc frumuseţe şi fertilitate, erau purtate până când înfloreau copacii şi apoi erau agăţate de crengile acestora.
În Făgăraș, Târgul Mărțișorului se va desfășura în perioada 25 februarie – 1 martie, în centrul municipiului . Pentru a putea participa, meșteșugarii și comercianții de mărțișoare, din oraș și Țara Făgărașului, pot depune solicitări pentru închirierea spațiului necesar până la data de 18 februarie 2022.
Cererile pot fi trimise prin email la adresa secretariat@primaria-fagaras.ro sau pot fi depuse la registratura Primăriei Făgăraș, însoțite de copii după actele firmei și după buletinul sau cartea de identitate a solicitantului.

LĂSAȚI UN MESAJ