Antena 3 Făgăraş – dăm lumii de… ŞTIRE !

0
105
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

vldInterviu cu producătorul de televiziune Vlad Vasile

Cu colegul meu, Vlad Vasile (de fapt, Vasile Vlad, dar toată lumea îi spune Vlad) mi-a plăcut întotdeauna să stau de vorbă. Să stăm aşa, ca-n Poiana lui Iocan, la o şuetă, să învârtim politica ,,precum porcul dovleacul ”, chiar dacă vorbim de televiziune, muzică sau fotbal. Îl simt pe aceeaşi lungime de undă, e un om de un umor sarcastic şi o imaginaţie debordantă, exact pe sufletul meu. Discuţiile cu el sunt o reală încântare, mai ales când râdem de persoanele publice. Atunci când am nevoie de ajutorul lui, e suficient să-i dau o idee, pe care el o prinde din zbor şi o dezvoltă, astfel că rezultatul final este întotdeauna mai bun decât ceea ce am gândit eu. Vreau de mult să fac interviuri cu colegii mei, pentru că sunt realmente nişte oameni remarcabili, de suflet, oameni care chiar au ceva de spus. Proiectul Antena 3 Făgăraş mi-a dat această ocazie, Vlad fiind primul dintr-un şir care sper să continue. Pentru el, pentru care ziua e prea scurtă cu cele 24 de ore ale ei, acest proiect e o nouă provocare. Cum se va descurca? Sunt convins că excelent. Succes, Vlade!

Ce presupune proiectul Antena 3 Făgăraş?

Proiectul Antena 3 Făgăraş va reprezenta o noutate pe piaţa media locală. Sunt făgărăşean cu acte-n regulă de aproape 2 ani şi în acest timp am făcut o analiză pertinentă asupra mass-mediei din oras. Nu vreau să par lipsit de modestie, dar exceptând postul TVF – Antena 1 Făgăraş, nu prea avem televiziune locală. Prefer să nu intru în detalii şi în polemici, dar ca şi telespectator şi om de presă susţin cu convingere această idee.
Revenind la subiect, după cum se ştie, Antena 3 este un post „de nişă” axat pe ştiri şi informaţii în timp real. Pe acest „tipar”, Antena 3 Făgăraş va oferi telespectatorilor ştiri şi informaţii locale şi zonale în timp real, selectate şi sintetizate. De asemenea, vom ieşi foarte mult în stradă. Principalii noştri analişti vor fi telespectatorii. Vom pune la punct un foarte bun sistem de feedback pentru ca să fim permanent în legătură cu ei. Ştirile noastre nu vor fi nici „senzaţionale” şi nici şocante.
În primul rând, ţin să menţionez faptul că ne vom adresa preponderent locuitorilor din mediul rural dar nu vom ignora nici municipiul Făgăraş. Atunci când m-am apucat să mă gândesc cum ar trebui să arate proiectul Antena 3 Făgăraş am avut în minte imaginea trâmbiţaşului de la sat pe care îl vedeam în copilărie strigând diverse informaţii de interes local. Ori de câte ori era necesar, un om al primăriei venea în capătul străzii, suna din trâmbiţă şi începea: „Atenţiune , atenţiune…”. În unele zone, în loc de trâmbiţaş exista un toboşar. Rolul său era identic cu cel al trâmbiţaşului. Acelaşi rol îl va avea şi programul local, pe care îl vom difuza zilnic pe frecvenţa Antenei 3 Făgăraş. Vom fi o „trâmbiţă” modernă. Vom difuza informaţii de interes local furnizate de către primăriile din Ţara Făgăraşului: hotărâri de consilii locale, anunţuri, rapoarte, informări. Vom difuza de asemenea înregistrări ale şedinţelor ordinare şi extraordinare de consiliu local din absolut toate localităţile făgărăşene, bineinţeles, de acolo de unde se va dori acest lucru. Decizia de televizare va aparţine primarilor şi consiliilor locale. Pe lângă informaţiile „oficiale” ca să zic aşa, vom difuza şi informaţii utile şi comerciale sau chiar anunţuri de mică publicitate.

Ce-ţi doreşti de la acest proiect?

În primul rând, îmi doresc să ofer telespectatorilor o altă idee de televiziune. Vreau să le ofer altceva decât politică, scandaluri, accidente, crime sau violuri. Eu văd lucrurile în felul următor: oamenii, când vor deschide televizoarele pe frecvenţa Antena 3 Făgăraş vor şti ce hotărâri s-au luat la ei în localitate, vor şti ce oferte de muncă sunt în zonă, ce oferte speciale există la anumite produse sau servicii, vor şti de unde pot cumpăra mai ieftin, vor şti preţurile din pieţele agroalimentare de la Făgăraş şi Victoria, vor şti unde şi când se organizează tărguri, spectacole, evenimente sau diferite acţiuni. Vom difuza inclusiv informaţii privind telefoane şi adrese utile. De asemenea, vom difuza anunţuri de mică publicitate care vor putea fi trimise direct din faţa micului ecran, printr-un simplu SMS.

De ce te-ai implicat?

Bună întrebare! Vorba unui foarte bun prieten: „Te mănâncă în fund să te apuci de televiziune pe timp de criză!”. Ca să răspund la întrebare, vă pot spune că m-am implicat în acest proiect în primul rând fiindcă asta ştiu cel mai bine să fac: televiziune. În al doilea rând, vreau să demonstrez mai multor cârcotaşi că se poate face o televiziune „de nişă” şi într-un oraş mititel precum Făgăraşul. Ştiu că formula de succes la ora actuală în televiziune este: „crime, violuri, scandal, manele şi mediocritate”. Ah! Să nu uit de piticul, eleva şi bunica porno! Genul acesta de programe fac audienţă în ziua de azi. Vom emite exact pe intervalul orar pe care se vor difuza „Acces direct” pe Antena1 şi „Ştirile de la ora 5” pe ProTV. Sunt convins că mulţi locuitori din Ţara Făgăraşului vor alege totuşi să urmărească Antena 3 Făgăraş fiindcă o să li se pară mai interesant să afle care sunt noutăţile locale.
Şi nu în ultimul rând, m-am implicat deoarece am găsit foarte multă înţelegere şi foarte mult sprijin din partea lui Sandu Gherghe, cel care administrează frecvenţa pe care emite Antena3.

Vorbeai de sprijin. Te mai sprijină cineva? Mai ai ajutoare?

Da. Principalul meu sprijin este partenera mea atât de afaceri cât şi de viaţă: soţia mea, Nicoleta. M-a sprijinit în primul rând financiar, prin faptul că m-a lăsat să fac praf absolut toate economiile noastre şi să le investesc în echipamente de emisie. M-a sprijinit şi mă sprijină moral în toate demersurile mele. Mă va sprijini şi pe viitor fiindcă ea va fi cea care se va ocupa de activităţile de marketing, eu urmând să mă ocup exclusiv de emisie şi producţie video. Fiind vorba de sprijin, ţin de asemenea să le mulţumesc socrilor mei, Adina şi Nicu Nistor.
La capitoulul „ajutoare” deocamdată mă bazez doar pe cele două calculatoare performante pe care le-am cumpărat luna trecută şi care vor duce tot greul emisiei. Lor li se va alătura, cât de curând sper, un server dedicat de emisie, care este în momentul de faţă în curs de asamblare la Constanţa şi care va asigura o automatizare de 100% a emisiei. Momentan, încerc să găsesc o finanţare pentru acest server, fiindcă e vorba de o investiţie considerabilă.

Povesteşte-ne despre cariera ta în televiziune: ce te-a atras, de ce ai ales-o, de când, locurile pe unde ai activat, oamenii celebri pe care i-ai întâlnit.

Cariera mea în televiziune a început încă din perioada liceului. Am absolvit Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul din Alba Iulia. Am fost reporter, redactor, şi editor la mini-studioul de radio şi televiziune cu circuit închis care fiinţa în interiorul colegiului.
După ce am absolvit liceul am ales să urmez cursurile Facultăţii de Inginerie „Hermann Oberth” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi am renunţat pentru moment la activităţile de media. Conjunctura a făcut ca în anul 2000, Antena 1 Sibiu să aibă nevoie de personal iar eu să am nevoie de un job. Jumătate din echipa Antenei 1 Sibiu se transferase la nou înfiinţata staţie locală ProTV Sibiu. Regretatul om de televiziune sibian Ioan Biriş, pe vremea aceea directorul Antena 1 Sibiu, a fost cel care a văzut în mine un „om cu potenţial”. Am început prin a fi operator de studio, apoi editor de montaj şi ulterior regizor de emisie. Pasiunea pentru televiziune m-a determinat să urmez şi Facultatea de Litere Istorie şi Jurnalistică, devenită ulterior Facultatea de Jurnalistică din Sibiu. La sfârşitul lui 2003, am părăsit echipa Antenei 1 Sibiu fiind cooptat de acelaşi Ioan Biriş în echipa nou-înfinţatului post local „TV9 Sibiu”. Moartea sa fulgerătoare şi neaşteptată a dus la preluarea politică a studioului de către simpatizanţii unui anumit partid politic. O parte din echipă a ales să plece, nefiind de acord cu noua linie editorială pe care urma să o adoptăm; eu am ales să rămân. În anul 2004, am fost avansat în funcţie, devenind director tehnic. Alternativ, împreună cu un amic am înfiinţat agenţia de publicitate şi producţie audio-video „SibSHOP Media”.
Munca în televiziune mi-a oferit prilejul să cunosc, în primul rând, oameni adevăraţi de televiziune. Am „furat” meserie, cum s-ar spune, de la profesionişti sibieni, cum ar fi Ioan Biriş, Ioji Szoke, Nicu Dobre, Codruţa Armie sau Radu Nechit. Activând ca membru al echipelor Antena 1 Sibiu şi TV9 am avut ocazia să mă întâlnesc cu foarte multe personalităţi. I-aş aminti aici pe Ion Iliescu, Petre Roman, Traian Băsescu, Regele Mihai, Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Bogdan Olteanu, Corneliu Vadim Tudor. Am chiar unele amintiri amuzante. În campania electorală din 2000, la una dintre emisiuni a participat candidatul de atunci al PDSR-ului, Ion Iliescu. De emoţie, i-am montat microfonul-lavalieră cu capul în jos! Am observat asta doar când s-a terminat emisiunea! Traian Băsescu a fost de asemenea prezent la una dintre emisiunile de la Sibiu. Pe atunci purta celebra şuviţă şi era ministrul transporturilor în guvernul Radu Vasile. Încă de atunci era o persoană populară. La sfârşitul înregistrării a venit în regie, a dat mâna cu absolut toţi apoi a început să râdă: „Măi băieţi! Voi staţi aici cu aer condiţionat, iar în platou a fost aşa de cald, că până şi apa s-a încălzit! Trebuia să facem emisiunea aici, în regie!”. În 2006, de voie, de nevoie, am moderat un talkshow la care l-am avut invitat pe Theodor Stolojan. Era prima mea încercare ca moderator. La jumătatea înregistrării, timp de 5 minute s-a întrerupt curentul şi am rămas în beznă! Înregistrarea se făcea pe calculator, aşa că a trebuit să reluăm.

Cum ai ajuns la TVF Antena 1 Făgăraş?

În urma căsătoriei, în 2007 am decis să mă mut din Sibiu şi să mă stabilesc la Făgăraş, dat fiind faptul că ajunsesem să plătesc o chirie enormă pe spaţiul unde locuiam şi pe cel în care aveam sediul firmei. Odată cu modernizarea liniilor de internet din România, puteam să îmi desfăşor activitatea prin internet, fără a mai fi necesară prezenţa mea fizică la Sibiu.
La TVF Antena 1, am ajuns în vara lui 2007. Mi-am depus un CV, am venit cu o ofertă de colaborare şi mi-a fost acceptată. În prezent mă ocup de producţia video a materialelor publicitare difuzate de către TVF Antena 1 şi de grafica pentru săptămânalul Bună Ziua Făgăraş. Totodată, asigur asistenţa tehnică e emisiei atunci când e cazul.

Pe lângă televiziune, mai ai şi alte activităţi ,,conexe”. Spune-ne ceva despre ele.

Pe lângă televiziune, mă ocup cu producţia de materiale audio-video şi grafică. Facem orice, de la reclame, filme de prezentare şi documentare până la filmări şi foto la nunţi, botezuri, cununii şi alte evenimente. În viitorul foarte apropiat intenţionez să deschid şi un studio foto.

Ai realizat multe materiale promoţionale pentru politicieni. Cum i-ai caracteriza?

Cam mult spus „politicieni”. Politicienii adevăraţi sunt la Bucureşti şi foarte puţini în teritoriu. Politicieni adevăraţi sunt Ion Iliescu, Crin Antonescu, Adrian Năstase. La Sibiu am întâlnit politicieni adevăraţi în persoana domnilor Ioan Cindrea sau Klaus Johannis. Tot un politician adevărat este şi Aristotel Căncescu. Nu îmi stă în fire să înalţ laude şi osanale, dar aceasta este realitatea: Aristotel Căncescu a reuşit şi reuşeşte să conducă un consiliu judeţean în condiţiile în care prefectura şi guvernul au avut şi au altă culoare politică decât a domniei sale. Pot să fac pariu că unele guri rele şi cârcotaşe vor spune: „…trebuia să zică ceva şi de Căncescu!”. „Prietenii ştiu de ce!”. Să le fie de bine!
Nu pot să nu îl amintesc şi pe Ioan Talpeş, preşedintele UPSC, fost senator şi fost director al Serviciului de Informaţii Externe. Cu mândrie trebuie să spun că spoturile electorale difuzate la TV sau cele proiectate pe imensele ecrane cu leduri din Bucureşti au fost realizate de către mine şi au fost foarte apreciate atât pentru realizare cât şi pentru idei.
Rezumându-mă strict la politicienii locali, am avut ocazia sa-i studiez pe mulţi anul trecut în campaniile electorale locale şi parlamentare. Unii fac politică fie mânaţi de mici interese „comerciale” fie din dorinţa de a savura gustul puterii. Să nu mă înţelegi greşit! Sunt şi oameni deosebiţi în mediul politic făgărăşean care vor cu adevărat să facă ceva, vor să schimbe ceva, vor să inoveze ceva… Uneori reuşesc, alteori nu. Părerea mea este că, de multe ori, la Făgăraş, politica se face conjunctural. Şi dacă tot suntem la capitolul „politică”, pot spune că sunt unul dintre primele victime ale promisiunilor politice. Mulţi dintre cei cărora le-am realizat spoturi electorale şi agende electorale nu mi-au achitat contravaloarea serviciilor nici în ziua de azi. Alţii în schimb, mi-au achitat în avans. Nu pot să nu îl amintesc aici pe domnul Giovani Ioan Bujor. Dânsul mi-a achitat valoarea serviciilor prestate cu o săptămână în avans. Am rămas plăcut impresionat.

Realizezi, de asemenea, de aproape doi ani, materiale publicitare pentru oamenii de afaceri din Făgăraş. Pe ei cum i-ai caracteriza?

Încă un subiect sensibil! La Făgăraş, sunt puţini oameni de afaceri care înţeleg ce înseamnă cu adevărat ideea de „publicitate”. Sunt la modă afaceriştii făgărăşeni „wannabe”, adică „vor şi ei să devină”. Şi-au luat drept model anumite tipare de succes din mediul de afaceri naţional şi chiar internaţional pe care le-au adaptat în stil propriu şi personal. Numai că le adaptează mai mult „după ureche”. Pentru ei, publicitatea este un mod de a-şi promova propria imagine. Am realizat şi spoturi geniale dar şi spoturi mediocre. Mi-e ruşine să recunosc, dar asta e! Pe timp de criză se acceptă orice, fiindcă în momentul în care ai facturi de plătit nu mai contează pentru tine ca şi executant dacă îţi place sau nu spotul. Sunt la modă spoturile în care trebuie să se vadă „musai” doamna patroană, dom’ patron, maşina firmei, copiii, vaca sau porcul. Poate sunt puţin răutăcios, dar mă lovesc des de această problemă şi sunt oarecum iritat. Nu am întâlnit până acum pe nimeni la Făgăraş să aloce buget special pentru realizarea unei reclame. Nu a venit nimeni la mine să îmi spună: „Uite! Ăsta e bugetul! Fă o reclamă să-i dăm pe toţi pe spate!”. Ideea mea despre publicitate este diferită de ideea multor oameni de afaceri locali, dar, împins de considerente financiare mă ghidez tot după celebra vorbă: „Clientu’ nostru, stăpânu’ nostru!”. Totuşi, chiar şi la Făgăraş am putut realiza câteva campanii publicitare de succes, de care sunt mândru.
Despre oamenii de afaceri locali nu pot să nu remarc faptul că Făgăraşul este un adevărat parc auto cu maşini de lux. Am clienţi din alte zone, care administrează afaceri de câteva ori mai mari decât cei din zona noastră, dar nu au maşini atât de luxoase. La Făgăraş, cred că mândria este mare, în sensul că „şi-a luat <> ditamai maşina, apăi musai trebuie să îmi iau eu două”. Nu ar fi o problemă acest aspect, dar de multe ori se întâmplă să-i avem restanţieri la plata serviciilor media chiar pe proprietarii unor automobile a căror valoare o depăşeşte cu mult pe cea a unui apartement cu 2 camere! Sunt curios cine îşi aduce primul un „BigFoot”, un tanc sau un cap-tractor de TIR folosit pe post de automobil „de oraş”!

Ce te inspiră? De unde îţi iei ideile pentru spoturi?

Inspiraţia e ceva de moment. Sunt un om cu o imaginaţie bogată şi mult umor. Ani buni, am scris scheciuri pentru un grup de satiră şi umor. Imi vin idei chiar şi plimbându-mă pe stradă sau ascultând muzică. De cele mai multe ori, însă… mă consider telespectator şi mă gândesc cum ar trebui să sune reclama, pentru a mă convinge în primul rând pe mine. De multe ori, mi se întâmplă să fiu în pană de idei, iar alte ori îmi vin în minte mai multe idei simultan. Chestia asta cu inspiraţia consider că o ai…sau nu o ai! E ceva nativ şi nu poate fi dobândită în timp.

Soţia te ajută în muncă? Cum îţi suportă programul nocturn?

Soţia mea mă ajută foarte mult. Este cel mai acid critic al meu şi alături de familia mea, este una dintre acele persoane în care am foarte multă încredere. Pentru că programul meu este destul de încărcat în unele zile şi pentru faptul că lucrez mai ales noaptea, soţia mea dă dovadă de multă înţelegere. Uneori mă mir că mă suportă fiindcă eu, unul, nu m-aş suporta! Sunt perioade în care sunt 20 de ore din 24 la calculator sau la serviciu, iar restul de 4 le dorm. În privinţa asta, sunt norocos. Am lângă mine o persoană mai mult decât înţelegătoare.

Spune-mi un loc în lume unde ţi-ar plăcea să ajungi!

Un loc? Nu mă pot limita la un singur loc. Aş vrea să ajung în fiecare petic de pământ de pe glob. Visul meu este să ajung cândva să fac o călătorie în jurul lumii. Acum câţiva ani, am vrut să plec în jurul lumii călătorind cu autostopul şi locuind pe la prieteni cunoscuţi pe internet. Am renunţat la idee din motive medicale.

Spune-mi o epocă în care ţi-ar fi plăcut să trăieşti. Ce-ai fi vrut să fii atunci?

Cu siguranţă în Roma antică în perioada lui Iulius Cezar. Mi-ar fi plăcut să fiu tribun al plebei. Sunt un ,,combinator” înnăscut şi mi-ar fi plăcut să iau parte la toate „aranjamentele” acelor vremuri. Cred că acolo m-aş fi simţit în largul meu. Pe de altă parte, aş fi dorit să trăiesc în România interbelică. Nu cred că România va mai cunoaşte vreodată o asemenea perioadă de glorie.

Cu ce personalitate a tuturor vremurilor ţi-ar fi plăcut să stai de vorbă?

Fără îndoială, cu Ion Luca Caragiale. Mi-ar fi plăcut să fi stat cu Nenea Iancu la o poveste în faţa unei halbe de bere la „Capşa”. Mi-ar fi plăcut să fi avut posibilitatea să-i spun: „Nene Iancule, eşti mai actual ca oricând, moncher! Nici nu zici că au trecut 100 de ani! S-au schimbat doar numele personajelor! În rest, cum le ştii şi matale: scrisorele pierdute prin presă, colegii electorale, <> veniţi de la centru, ziarişti caţavenci, miţe, zoiţici, chiar şi Goe cu Merţan şi Lamborghini”.

Dacă n-ar fi fost televiziunea, ce ţi-ar fi plăcut să faci?

Dacă nu ar fi fost televiziunea, aş fi fost inginer IT. Pe lângă televiziune, calculatoarele sunt şi ele o mare dragoste.

Nume: Vlad Vasile – 28 de ani
Locul naşterii: Sibiu
Primii 7 ani de acasă: Avrig, jud. Sibiu
Studii: Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth”, Facultatea de Litere Istorie şi Jurnalistică, specializarea Jurnalistică.
Starea civilă: căsătorit cu Nicoleta Vlad, jurist

LĂSAȚI UN MESAJ