Aniversare pe timp de criză

0
52
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

cetate-iarnaAnul acesta se împlinesc 555 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Făgăraşului. Aniversarea pică din păcate într-un moment de criză economică, iar în manifestările care ar trebui să scoată în evidenţă importanţa acestui jubileu nu se pot investi sume cu prea multe zerouri. Guvernul nu a alocat niciun ban Cetăţii Făgăraşului, iar bugetul local e destul de sărac. Ultima speranţă a făgărăşenilor rămâne Consiliul Judeţean Braşov.

Trecut glorios, prezent deplorabil, viitor incert
2010. Un an important pentru făgărăşeni şi pentru mai ales pentru efigia oraşului nostru, cetatea. Un an care ar trebui să fie marcat în oraşul nostru de manifestări dedicate cetăţii, martora istoriei noastre. «Anul acesta se împlinesc 555 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Făgăraşului. Este vorba despre un document emis de Ioan de Hunedoara, prin care la Făgăraş se numesc doi castelani, de aici deducţia logică a existenţei unei cetăţi. Acest lucru nu înseamnă că cetatea nu este mai veche, cel puţin după câte ştim noi, de secol XII-XIII, cea de lemn şi pământ însă la 1455 este pentru prima oară când oficial într-un document descoperit în Transilvania apare o cetate la Făgăraş», ne-a povestit muzeograful Iulian Şchiopu.

Este de presupus că pentru câteva simpozioane şi alte manifestări aniversare se vor găsi totuşi bani de la bugetul local. Dar nu aceasta pare problema ce mare a cetăţii. Ci modul în care comunitatea locală, sprijinită de partea guvernamentală şi de eventuale fonduri europene, poate să-i asigure un viitor monumentului. Viitor care poate fi şi foarte profitabil pentru comunitate, prin inscrierea obiectivului într-un circut turistic internaţional, valorificându-i la maxim potenţialul. Starea ei avansată de degradare, stare de precolaps, cum spun specialiştii, reclamă o intervenţie rapidă. Intervenţie care nupoate fi făcută de oricine şi oricum, ci de specialişti, după studii şi planuri care să ţină cont de realităţile timpului. Trecut şi prezent. Restaurarea cetăţii necesită şi o investiţie extrem de costisitoare. Membrii comunităţii făgărăşene nu trebuie să fie forte necăjiţi că Cetatea Făgăraşului a pierdut finala concursului naţional ,,Restaurare”. Oricum banii ar fi fost insuficienţi chiar şi pentru un studiu de fezabilitate! Dar la fel se poate spune că, în 20 de ani, erau anumite lucrări care s-ar fi putut executa şi cu fonduri şi forţe locale, lucrări care ar fi putut stopa degradarea monumentului.

Bani pentru restaurare nu, bani pentru promovare poate
Nu se ştie deocamdată dacă vor fi bani pentru ca cetatea să primească atenţia pe care-o merită. Pentru demararea restaurării acesteia, de la Guvern nu va veni niciun ban, deşi s-au făcut solicitări în acest sens. «Pentru Cetatea Făgăraşului am solicitat suma de 8 milioane de ei, adică 80 de miliarde de lei vechi. Amendamentul însă nu a fost admis», a declarat deputatul Gheorghe Gabor.
Bugetul local e aproape de fundul sacului, dar aleşii promit că nu vor uita de manifestările culturale, chiar dacă nu au cum să le susţină cu sume prea mari. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Braşov este ultima speranţă pentru obţinerea unor fonduri. «Avem promisiuni din partea Consiliului Judeţean ca, dintr-un împrumut pe care dumnealor îl vor face, să aloce anul acesta 1 milion de euro pentru a reda circuitului turistic Cetatea Făgăraşului, în sensul de a-i aduce unele îmbunătăţiri şi de a o promova turistic», a declarat consilierul local Traian Duţă.

La prima şedinţă ordinară a Consiliului Local, aleşii vor discuta calendarul manifestărilor culturale. Pentru Zilele Cetăţii Făgăraşului este prevăzută să se aloce suma de 120 de mii de lei din bugetul local.

Lavinia GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ