Ajutor de minimis pentru micii fermieri

0
251
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Micii fermieri și cei medii beneficiază din septembrie 2023, după rectificarea bugetară, de un nou ajutor de minimis de circa 200.000 euro/fermier pentru cumpărarea de tractoare și utilaje agricole. Anunțul l-a făcut președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a vorbit despre un program al instituției prin care fermierii mici și mijlocii pot achiziționa tractoare și alte utilaje agricole.
Avem în gând să facem un program – nu i-am dat o denumire deocamdată – dar cel mai probabil după rectificarea bugetară îl vom pune în aplicare, un program prin care am dori să ne adresăm fermierilor mici, prin care să le finanțăm achiziția unui tractor pentru lucrarea terenului pe care îl au. Cel mai probabil se va duce pe o schemă de minimis, undeva până în 200.000 de euro finanțare. Cel mai probabil ne vom adresa fermierilor mici și mijlocii, nu celor cu sute de hectare în arendă, astfel încât să le oferim posibilitatea să lucreze mai eficient terenurile pe care le au. Noi punem la dispoziție o sumă de bani, iar fermierul poate achiziționa un tractor, plus utilajele de care are nevoie. Le dăm tractorul și utilajele necesare de lucru pentru terenul pe care îl au. O să fie o procedură extrem de simplă, totul va fi într-o aplicație dezvoltată de noi, vor fi niște documente minimale, certificate fiscale, o dovadă a terenului pe care lucrează, iar noi finanțăm. Venim noi în sprijinul micilor fermieri. Acest program se va porni după rectificarea bugetară. Este o idee care mi-a venit pe parcursul anului, nu avem programul prins în buget. Dacă rectificarea se va face în septembrie, vom prinde bani pentru acest proiect și până la finalul anului îl vom putea pune în aplicare. Trebuie să discutăm și cu cei de la Ministerul Agriculturii, să luăm informații privitoare la numărul de fermieri din această categorie, ca să putem să dimensionăm și noi bugetul.“, a spus Laurențiu Neaculaescu.

LĂSAȚI UN MESAJ