Acoperământul Maicii Domnului, ziua care anunţă bruma sau zăpada

0
153
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Creştini ortodocşi marchează astăzi, în prima zi de 1 octombrie, Acoperământulul Maicii Domnului, o sărbătoarea care încheie cele două luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstită în mod deosebit Maica Domnului.
Ziua mai este cunoscută în popor si sub denumirea de Pocroave, denumire ce vine de la cuvântul slavon „pocrov” cu semnificaţie de văl, aici de acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Se crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităti meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de zăpadă. În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii „Pocroavă” să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului.
Pentru că este o sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox este interzis să faci treabă, exact ca într-o zi de duminică.

Sursa: www.bzb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ