Acasă doar în concediu

0
84
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

italieni-fam-curtLoviţi de criza economică şi rămaşi fără loc de muncă în Peninsulă, mulţi dintre făgărăşenii plecaţi la muncă în Italia se întorc definitiv acasă. Unii au reuşit să pună bani deoparte şi au realizat ceva după anii petrecuţi în Italia. Alţii s-au întors dezamăgiţi acasă şi au luat-o de la capăt. Pentru cei care au reuşit totuşi să rămână acolo, viaţa nu e deloc uşoară. Banii sunt mai puţini, iar efectele crizei economice se simt tot mai puternic.

italieni-meser1„Am plecat să muncesc pe bani”
Povestea vieţii într-o ţară străină care i-a adoptat până la urmă nu s-a încheiat pentru Carmen şi Bogdan. O familie aflată de peste 10 ani în Italia care a avut norocul să nu simtă atât de puternic pe propria piele efectele dure ale crizei. Atunci când şi-au lăsat părinţii şi prietenii şi au plecat departe, au hotărât să realizeze ceva şi au fost destul de norocoşi, iar visul nu a putut fi destrămat de criză. Au părăsit Făgăraşul în urmă cu 10 ani, mânaţi de lipsa banilor. „Primul lucru care m-a determinat să plec de acasă a fost lipsa banilor. În momentul în care s-au făcut restructurări la întreprinderea unde lucram, am decis să plec în Italia. În acea vreme, toată lumea spunea că în Italia e foarte bine, că acolo dacă munceşti, chiar câştigi bani, aşa că am decis să plec să muncesc pe bani mai mulţi, mult mai mulţi decât aş fi fost plătit pentru aceeaşi muncă în ţară”, povesteşte Bogdan Parlagiu.

Şi-au găsit apoi locuri de muncă în Italia şi şi-au închiriat o casă. Tot în Italia s-a născut şi fetiţa lor care învaţă acum să vorbească în două limbi: română şi italiană.

italieni-mama-copItalienii nu mai servesc prânzul la restaurant
Până nu demult, toate le mergeau bine. Au reuşit să pună bani deoparte şi să uite de toate problemele. Poate doar dorul de casă îi făcea să fie câteodată trişti. În urmă cu două luni însă, Carmen a rămas fără serviciu. ,,Eu lucram la un mic restaurant unde se servea prânzul. Prin preajmă erau numai birouri, iar angajaţii de acolo serveau prânzul la noi. Odată cu criza însă, aceşti oameni au renunţat la masa de la restaurant. Au preferat să-şi facă un sandviş decât să mai dea banii pe masa de prânz. Astfel, rămas fără clienţi, patronul a fost nevoit să reducă din personal, aşa că am rămas fără serviciu”, povesteşte Carmen.

Nu s-au dat însă bătuţi. Bogdan e cel care continuă să lucreze şi să-i privească trist pe românii care, mai puţin norocoşi, sunt nevoiţi să se întoarcă în ţară. ,,Se simte lipsa locurilor de muncă. Eu pot să spun că sunt norocos. Nu am rămas fără muncă. Am avut tot timpul de muncă, muncesc în continuare. Foarte mulţi români au plecat din Italia din cauza lipsei locurilor de muncă. Nu munceşti, nu ai bani, nu poţi plăti chiria, nu ai ce să mănânci, nu poţi face nimic. Nu munceşti, nu câştigi” ne-a mai spus Bogdan.

Mai puţini bani decât în alţi ani
Luna aceasta au venit în concediu acasă. Vor să-şi renoveze locuinţa. Nu se ştie cât va mai merge treaba bine pentru ei în Italia, aşa că important e să se întoarcă într-o casă frumoasă. Banii cu care au venit anul acesta sunt însă ceva mai puţini decât în alţi ani, aşa că şi bagajele cu care au venit sunt mai uşoare. ,,Banii cu care am venit anul acesta să facem o investiţie în casă sunt ceva mai puţini. Nu sunt mult mai puţini, dar se simte criza”, ne-a mai spus Bogdan Parlagiu.

Deşi îşi duc traiul acolo, departe, printre străini, Carmen şi Bogdan rămân cu sufletul acasă şi ştiu că tot greul prin care au trecut i-a făcut mai puternici şi astfel au reuşit să realizeze lucruri pe care nu le-ar fi putut realiza dacă ar fi rămas în ţară. Şi ca ei, alte zeci de mii de făgărăşeni şi milioane de români.

Lavinia Gheorghe

LĂSAȚI UN MESAJ