A început simularea pentru Evaluarea Națională 2024. Elevii de clasa a VIII-a au primit subiectele la Limba română și au la dispoziție două ore pentru a le rezolva.
Iată care sunt regulile! La simularea Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a, la proba de Limba și literatura română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră și la Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor, conform procedurii Ministerului Educației, transmisă inspectoratelor școlare pe 8 ianuarie. La expirarea celor două ore acordate, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări, potrivit procedurii.În fiecare zi în care se sustin probe scrise, elevii completează coltul din dreapta sus al brosurii tipizate cu datele personale. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute si începe după completarea casetei de identificare. Colțul lucrării conținând datele personale ale elevului nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia. La simularea probelor din cadrul Evaluării Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Tipărirea față-verso a broșurii este obligatorie, pentru a se putea realiza secretizarea lucrărilor. Broșura se predă la finalul probei şi, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia elevilor. Întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă acești itemi pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. Aceasta conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea. Pe lângă broșura cu subiecte, CNPEE transmite, la fiecare probă, un fișier cu două pagini liniate care se tipăresc față-verso pe o foaie. Aceste foi sunt distribuite, la cerere, pentru situația în care elevul depășește spațiile din broşură pentru redactarea răspunsurilor și paginile suplimentare liniate din cadrul broşurii.
Elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală si completează, alături, răspunsul considerat corect. Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșură pentru redactarea răspunsurilor pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua formularea răspunsurilor.
Numerotarea paginilor suplimentare se realizează de către profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. Pe prima pagină a broșurii se completează numărul total de pagini primite de la elev. Spațiile rămase libere/necompletate se barează/marchează cu litera Z. Numerotarea paginilor distribuite elevilor, la cerere, se face în continuarea numărului de pagini prevăzut în broşură, în spațiul alocat. După finalizarea fiecărei probei scrise din cadrul simulării nationale, în limita maximă a timpului alocat acesteia, elevii predau lucrările asistenților, care le verifică:
a) după încheierea numerotării, elevii predau asistenților lucrările și semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini;
b) la predarea lucrărilor, asistenții verifică numărul de pagini și îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează elevii, precum și în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării.
După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic şi cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă, o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate a evaluării nationale pentru absolvenții clasei a VIII-a. Lucrarea elevului eliminat nu se scanează și nu se încarcă în platformă.
La expirarea celor două ore acordate, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit.
sursa:edupedu.ro