A început şcoala

0
55
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

prima-zi-de-scoalacurteGata cu vacanţa! Clopoţelul a anunţat un nou început de an şcolar. Aşa că mii de elevi de la cei mai mici până la cei mai mari şi-au îndreptat paşii spre şcoală. Bucurii, emoţii, multe flori şi amintiri din vacanţă… aşa a arătat prima zi de şcoală pentru majoritatea elevilor făgărăşeni care au răspuns prezent atunci când dascălii au strigat catalogul.

Prima zi de şcoală
Forfotă mare luni, 14 septembrie, în oraşul nostru. Cu emoţii mari, cu flori în mâini, elevii şi-au îndreptat grăbiţi paşii spre şcoli. S-au bucurat să-şi revadă colegii şi profesorii. Şi-au povestit amintirile din vacanţă şi s-au bucurat cu toţii de această reîntâlnire, sperând că noul an de şcoală va fi mult mai prosper şi că profesorii vor fi mai îngăduitori cu ei. „Mi-am revăzut colegii şi am povestit cum a fost în vacanţă, ce am făcut. Chestia e că m-am cam plictisit acasă, aşa că mă bucur că a început şcoala. Am un alt fel de program acum“, „Încep cu mari speranţe încă un an şcolar. Îmi propun să învăţ mult mai bine şi să şi iau note mai mari ca până acum. Sper să mă şi ţină“, ne-au declarat câţiva elevi.

Emoţii mai mari au avut, ca de obicei, bobocii. Elevii claselor a – IX-a s-au adunat încă de dimineaţă pentru a-şi cunoaşte colegii şi profesorii. „Am foarte multe emoţii. Acum sunt elev de liceu. Mă simt deocamdată foarte bine şi îmi doresc să învăţ foarte bine“, ne-a declarat un boboc.

De la prima întâlnire cu viaţa de licean nu au lipsit nici părinţii bobocilor. Emoţiile lor le-au întrecut cu mult pe cele ale copiilor. „Avem şi noi emoţii. Copiii au intrat în clasa a IX-a. Au şi ei emoţii şi noi pe lângă ei“, „Copilul meu intră în clasa a IX-a. Parcă nu îmi vine să cred ce au trecut anii! Noi locuim la ţară aşa că am vrut să fim alături de el în prima lui zi, pentru că nu prea e învăţat la oraş“, ne-au mărturisit câţiva părinţi.

Cu emoţii au păşit pe poarta şcolii şi dascălii. Ei au cele mai bune gânduri pentru elevi la început de an şcolar. „Gânduri bune, ca de fiecare dată. E al 45-lea an în care particip la o deschidere de an şcolar, socotind cei 29 de ani de învăţământ şi cei 16 de şcoală. De fiecare dată sunt emoţionat şi vreau să le transmit elevilor noştri, colegilor mei, părinţilor lor, tuturor făgărăşenilor să fie sănătoşi şi să li se împlinească toate dorinţele. Noi ne-am străduit la noi în şcoală să le oferim elevilor toate condiţiile posibile, în aşa fel încât să se dezvolte un învăţământ de calitate“, ne-a declarat Traian Duţă, directorul Grupului Şcolar Doctor Ioan Şenchea.

Emoţii şi pentru preşcolari
Bucuria de a-şi revedea colegii au trăit-o şi elevii de gimnaziu. Cu toţii s-au adunat la careul şcolii pentru festivitatea de început de an şcolar. „Încep cu multă speranţă noul an şcolar. Mi-am propus să fie un an foarte bune pentru că vreau să învăţ mai bine şi să iau note mari“, „Mi-am revăzut colegii, am povestit cu ei iar acum aştept să ne arate doamna dirigintă clasa în care vom învăţa“, ne-au declarat câţiva elevi.

prima-zi-de-scoalabaloCei mai timizi au fost bineînţeles micuţii care din această zi sunt elevi ai claselor întâi. Boboceii au păşit timizi în curtea şcolii, cu uniforme noi, cu ghizdane frumoase şi cu buchetele de flori pentru doamna învăţătoare, pe care aşteptau cu nerăbdare s-o cunoască. Copiii nu au venit singuri. Părinţii, mulţi dintre ei mai emoţionaţi decât micuţii, i-au însoţit pe cei mici în prima zi de şcoală. „Avem emoţii. Copii nu realizează încă, dar sunt nişte emoţii, într-adevăr“, „Am emoţii mai mari decât copiii. Am venit să fim alături de ei. Ne aducem aminte când am fost şi noi ca ei“, ne-au declarat câţiva părinţi.

De la festivităţile de început de an şcolar nu au lipsit reprezentanţii Primăriei. Cu toţii au venit să le ureze elevilor un an şcolar cât mai bun. „Azi, în toate şcolile din România cred că întâlnim două tipuri de oameni. Unii care cunosc şi alţii care vor să cunoască. Adică profesorii, modelatorii de caractere şi tinerii care vor fi viitorul nostru. Eu le urez mult succes tuturor“, ne-a declarat Sorin Mănduc, primarul oraşului.

copii-gradinitaPrima zi de grădiniţă
Emoţii dar şi bucurii au avut şi cei mai mici dintre făgărăşeni. 14 septembrie este ziua în care grădiniţele din oraş şi-au deschis porţile pentru a-i primi pe micuţi. Iar dacă unii s-au bucurat să-şi revadă colegii şi jucăriile, alţii au vărsat lacrimi. Nu după vacanţă, ci după părinţi…

Sute de preşcolari care s-au trezit dis de dimineaţă şi au plecat spre grădiniţe. S-au bucurat să-şi revadă după trei luni de vacanţă colegii şi educatoarele. „Pictez, mă joc. Eu sunt acum în grupa mică“, „Abia am aşteptat să începem. Ne jucăm, ne colorăm…Eu sunt în grupa mijlocie, mă joc cu cuburile“, ne-au povestit unii dintre prichindei.

Încă din prima zi, numărul celor care au venit la grădiniţă a fost destul de mare. Peste 90 la sută dintre preşcolarii înscrişi au răspuns prezent când doamnele educatoare le-au strigat numele. „Am început noul an cu gânduri bune. S-au prezentat chiar din prima zi foarte mulţi copii, peste 90%dintre ei“, ne-a declarat Paraschiva Biliboacă, directoarea Grădiniţei nr. 3.

Au fost însă şi copii care nu s-au prea bucurat de prima zi de grădiniţă. Sunt cei din grupa mică, care cu greu se despart în primele zile de părinţi.

Vânzări mari la flori
Cum prima zi de şcoală este o zi mai specială pentru miile de elevi, florarii şi-au pregătit din timp marfă pentru această ocazie. Aşa că vânzările au mers ca pe roate. Sute de clienţi au trecut încă din seara zilei de duminică, 13 septembrie, pe la magazinele de profil din Făgăraş. „Foarte bine. Ne aşteptam să meargă şi să nu meargă totodată. Dar a mers foarte bine, a fost nebunie mare încă de vineri. În mare parte, au venit ieri şi astăzi de dimineaţă“, ne-a declarat Victoria Borzea, vânzător la o florărie

Cu toţii elevii au vrut să-şi întâmpine profesoarele şi învăţătoarele cu un buchet de flori. Însă fiecare a cumpărat după posibilităţi. Dacă unii elevi au ales buchete sofisticate, alţii s-au mulţumit şi cu unul mai ieftin. „Au fost şi preferinţe. Crinii imperiali s-au dat foarte bine, la fel şi trandafirii. Marea majoritatea au luat buchete mai ieftine, dar am avut şi clienţi cu buchete mai sofisticate, ca să zic aşa“, ne-a mai declarat sursa citată

LĂSAȚI UN MESAJ