
După un scrutin electoral pentru alegerile locale şi un referendum popular pentru suspendarea preşedintelui, anul electoral 2012 se află în faţa ultimului act, alegerile parlamentare. Startul oficial al campaniei a fost dat doar vineri, 9 noiembrie. În aceeaşi zi, Biroul Electoral Judeţean Braşov a tras la sorţi şi ordinea partidelor pe buletinele de vot.
76 de candidaţi pentru 12 posturi
Vineri, 9 noiembrie, s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Aşa cum se ştie, acestea vor avea loc duminică, 9 decembrie. În judeţul Braşov, în cursa pentru cele opt posturi de deputat şi patru de senator s-au înscris 76 de candidaţi. Pentru postere, afişe, pliante, obiecte promoţionale sau spectacole electorale, un candidat trebuie să se încadreze în limita legală de cheltuieli: aproximativ 55.000 de euro pentru fotoliul de deputat şi 78.000 de euro pentru unul de senator. Pe 7 decembrie, la ora 24.00, campania se va încheia.
„Începând cu data de 9 noiembrie, a început campania electorală, conform prevederilor legale. Cu aceeaşi dată, Biroul Electoral Judeţean Braşov a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea pe buletinele de vot ale candidaţilor. În acest context candidaţii au posibilitatea să folosească panourile de afişaj electoral, aşa cum le-am stabilit noi, prin dispoziţia primarului municipiului Făgăraş, emisă în data de 1 octombrie. Recomandarea instituţiei ar fi ca formaţiunile politice, alianţele politice, candidaţii independenţi să respecte ordinea de pe buletinele de vot, care să coincidă cu ordinea de pe panourile electorale“, a spus Laura Giunca, secretarul Primăriei Făgăraş.
Ordinea pe buletinele de vot
Biroul Electoral Judeţean Braşov a tras la sorţi ordinea partidelor pe buletinele de vot. Astfel, la Senat, ordinea pe buletinele de vot este următoarea: Pe locul întâi este Uniunea Social Liberală, pe al doilea, Alianţa România Dreaptă, pe al treilea, Uniunea Democrată Maghiară din România, pe locul patru, Partidul România Mare, pe locul cinci, Partidul Ppopular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), pe şase, Partidul Poporului-Dan Diaconescu, pe la şaptelea loc Partidul Ecologist Român, după care urmează partidele minorităţilor naţionale.
La Camera Deputaţilor ordinea se menţine, dar dispare Partidul Maghiarilor din Transilvania, care nu a depus candidaţi. 1. USL, 2. ARD, 3. UDMR, 4. PRM, 5. PP-DD, 6. PER, după care urmează partidele minorităţilor naţionale (altele decât cea maghiară), FDGR şi un candidat independent.
Cine candidează la Făgăraş?
La 9 decembrie, făgărăşenii vor avea de ales între următorii candidaţi la funcţia de parlamentar:
Candidaţi la Camera Deputaţilor, Colegiul Electoral nr.1 Făgăraş-Victoria
Daniel Zamfir – USL
Marian Rasaliu – ARD
Imelda Toaso – UDMR
Lucian Blaga – PP-DD
Gabriela Miloiu – PRM
Paul Babeţ – PER
Violeta Hutopilă – independent
Candidaţi la Senat, Colegiul Electoral nr.1 Făgăraş-Victoria-Codlea-Rupea
Sebastian Grapă – USL
Horaţiu Braga – ARD
Laurenţiu Şimonca – PER
Stelian Rotaru – PRM
Marius Coste – PP-DD
Gergely Janos – UDMR
Bartus Geza – PPMT
Aceleaşi secţii de votare şi locuri de panotaj
În urmă cu o lună de zile, primăria a stabilit şi numărul şi amplasamentul secţilor de votare din municipiul nostru. Făgăraşul, care face parte din Colegiul Electoral nr.1, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, va avea 23 de secţii de votare. Acestea au rămas aceleaşi ca număr, dar şi ca amplasare, ca şi la precedentele scrutine electorale din acest an.
De asemenea, au fost stabilite şi delimitate şi spaţiile din municipiu unde partidele politice vor putea afişa materialele publicitare cu candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Se vor putea posta afişe în nouă zone ale municipiului, în locuri intens circulate, pentru buna informare a alegătorilor făgărăşeni.
Cetăţenii municipiului nostru pot consulta zilnic listele electorale, între orele 08.00 – 16.00, la sediul Primăriei Făgăraş, Compartimentul Relaţii cu Publicul, Comunicare şi Arhivă. În măsura în care se constată omisiuni sau neconcordanţa unor date înscrise în acestea cu situaţia reală, ei vor fi îndrumaţi de către un funcţionar public pe o anumită procedură.
Interzis cu cadouri electorale mai scumpe de 10 lei
Campania electorală este un bun prilej, pentru politicieni, de a interacţiona cu oamenii. E cunoscut faptul că în campanie se împart tot felul de produse cu iz electoral. În campanile trecute, unii dintre cei implicaţi au fost acuzaţi că le ofereau alegătorilor chiar şi sume de bani. Pentru a împiedica astfel de abuzuri, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care se prevede cadrul legal în care vor putea fi oferite diverse obiecte în campania electorală. În ordonanţă se precizează faptul că este interzisă oferirea de bunuri, alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice în scop electoral. În schimb, este permisă doar oferirea de pixuri, brichete, afişe, şepci, cu obligativitatea de a fi inscripţionate. Valoarea acestor cadouri de campanie nu va trebui să depăşească 10 lei per bucată.
(Alina ROMAN)
Am sà mà rog la Domnu , sà pedepseascà grav toate Hahalerele , toti Coclarii , toti Aleshii si toti Salvatorii Neamului ,.. sà le aplice Domnu acestor Indivizi pàcàtosi un intreg pachet de pedepse grave , sà se chinuie toti in ETERNITATE !