Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței se va acorda, începând cu 1 noiembrie, în acord cu prevederile Legii consumatorului vulnerabil, ce a apărut acum câteva zile. Totuși, similar cu regulile de până acum, cererile pentru primirea acestui ajutor vor trebui depuse până pe 15 octombrie. Practic mai sunt doar trei zile pentru ca angajații primăriei să poată procesa aproximativ 1000 de dosare, câte sunt de obicei la Făgăraș. În plus, printr-o hotărâre oficializată abia luni 11 octombrie, autoritățile au stabilit procedura și modelul actelor necesare obținerii ajutorului pentru încălzire după noile reguli. Pentru a putea începe procedura de primire a documentelor de la cetățeni, pentru acest ajutor, angajații de la Serviciul Public de Asistență Socială Făgăraș, trebuie să aștepte normele de aplicare de la AJPIS Brașov, care vor ajunge probabil în cursul zilei de marți 12 octombrie. Practic pentru primirea și procesarea celor, în jur de 1000 de dosare care se vor aduna la Făgăraș, ar fi disponibile trei zile. Guvernanții nu au luat în calcul un astfel de aspect și, cu siguranță termenul de depunere a cererilor pentru primirea acestui ajutor, se va prelungi. Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a apărut acum câteva zile și se va aplica din 1 noiembrie. Printre altele, această lege va stabili, de la data amintită, cine are dreptul la ajutorul de încălzire și cum îl poate cere.
Până la data de 15 octombrie, cei cu venituri ce se încadrează în limitele stabilite de lege trebuie să depună, la primăria de care aparțin, o cerere și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, scrie avocatnet.ro. La completarea cererii, solicitanții trebuie să menționeze corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute, după cum scrie în Legea 226/2021. Pentru a stabili dreptul la ajutorul pentru încălzire, primarii vor cere persoanelor interesate acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei.
Primarul stabilește dreptul la ajutor pentru încălzire fie solicitând informații altor instituții ori autorități, fie, după caz, pe baza anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistență socială.
Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.
Este de amintit faptul că, pe lângă bani pentru încălzirea locuinței, persoanele vulnerabile vor putea primi, potrivit noii legi, un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.
Acasă Economic-Social A fost stabilită procedura și modelul actelor necesare obținerii ajutorului pentru încălzire