Metodologia pentru decontarea navetei școlare a fost publicată, marți seară, în Monitorul Oficial, după ce o organizație a elevilor a depus o plângere penală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în legătură cu nepublicarea normelor de aplicare a Ordonanței 50/2021 privind decontarea cheltuielilor de transport. Metodologia nu s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației, fiind trimisă abia marți dimineață tuturor celor implicați, înainte de ședința Comisiei de Dialog Social, potrivit edupedu.ro. Cîmpeanu a spus la mai multe televiziuni, marți, că metodologia se află în dezbatere publică de 30 de zile.
Potrivit “Ordinului privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, intrat acum în vigoare, suma maximă aprobată pentru decontarea navetei la nivel de județ este de 171 de lei pe lună – sumă care se aplică pentru cea mai mare distanță, anume de 50 de kilometri.
Elevii pot solicita, la unitatea de învățământ, acordarea sumei în avans, în cuantumul aprobat pentru cheltuielile de transport pentru o lună. Avansul se justifică, în luna următoare, pe baza documentelor care atestă efectuarea transportului. Se poate acorda un nou avans numai după justificarea celui primit.
Elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.
Prin excepţie, elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km şi nu sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază li se decontează suma aferentă distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanţele ce depăşesc 50 km.