A doua biserică fortificată din Transilvania, ca vechime, se află la Hălmeag

0
208
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Biserica fortificată din Hălmeag, com Șercaia, a fost construită în secolul al XII-lea, între anii 1160-1190 și ilustrează faza de trecere de la romanic la gotic, sub influența cisterciană, pe ruinele unei bazilici romanice de dimensiuni modeste, distrusă de mongoli. Portalul vestic este cel mai bine păstrat, iar în sculptura consolelor și a cheilor de boltă se întâlnesc elemente figurative. Este a doua ca vechime din Transilvania, după biserica fostei mănăstiri cisterciene din Cârța. Biserica, cu trei nave, a fost restaurată în anul 1979. Biserica a fost atestată în 1211 și există un document de donație către comunitatea din Hălmeag de la acea vreme. Până în 1542, biserica a fost romano-catolică, an în care Johannes Honterus a dat un edict de adoptare a Reformei Protestante.
Planul edificiului de cult este alcătuit din trei nave, una centrală și două laterale. Biserica are patru intrări: două în partea sudică, una pe latura nordică și alta pe cea vestică. Intrarea principală era cea din vest, accentuată de un portal impozant format din arce frânte executate din piatră. Tot pe fațada de vest a existat un turn care a fost demolat, probabil în urma unui incendiu.
Altarul este situat la răsărit. Tabloul altarului, înfățisând Răstignirea lui Isus, a fost pictat în 1843. Prima orgă s-a construit în anul 1777, cea actuală datând din 1816, fiind opera unui meșter din Prejmer.
Un alt obiect de cult valoros este cristelnița, cioplită dintr-un singur trunchi, datată din secolul al XVI-lea. Băncile din navele laterale, fără spetează, întregesc și ele cadrul medieval.
Biserica este înconjurată de un cimitir cu alei, arbuști ornamentali, copaci și pomi fructiferi. Incinta de piatră a cimitirului are înălțimea de 4 m și datează din secolul al XVIII-lea.
În curtea bisericii se află un bust care o reprezintă pe Elisabeta, împărăteasa Austriei, cunoscută pe numele de Sisi. Este singurul bust din Transilvania, rămas intact şi una dintre puținele statui din Europa ce o înfățişează pe faimoasa prinţesă, mai apoi Împărăteasă a Austriei.
Sursa:wikipedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ