9 martie- comemorarea foștilor deținuți politic

0
83
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În fiecare an, în data de 9 martie, moment în care sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici din Sevastia, foștii deținuți politici și familiile lor pregătesc un parastas în amintirea celor care au suferit prigoana regimului comunist.
În România, prin Legea nr. 221/2009 se stipulează următoarele: Constituie condamnare cu caracter politic orice condamnare dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pronunțată în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru fapte săvârșite înainte de data de 6 martie 1945 sau după această dată și care au avut drept scop împotrivirea față de regimul totalitar instaurat în data de 6 martie 1945. Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici. Institutul și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București au identificat în arhive un număr de aproximativ 93.000 de fișe de foști deținuți politici ce au trecut prin închisori și lagăre de muncă, în perioada 1945-1989. Având în vedere că numeroși deținuți politici au fost încarcerați fără procese, iar actele lor de detenție nu au fost întocmite, se estimează că numărul real al condamnărilor politice a fost mult mai mare.
Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a ajuns la concluzia că în jur de 600.000 de persoane au fost condamnate pe criterii politice, în perioada 1945-1989. Conform documentelor oficiale, numărul de decese survenite în rândul celor aflați în cercetări sau în detenție, în perioada 1945-1964, a fost de 3.847, din care decese în timpul cercetărilor – 203, în timpul executării pedepsei – 2.851, condamnați la moarte și executați – 137, decese în lagărele de muncă – 656. Adăugând, la cifra deținuților politici, și pe cei internați administrativ (aproximativ 200.000), pe țăranii condamnați pentru delicte mascate ca fiind de “drept comun”, pe cei aproximativ 150.000 de prizonieri de război din perioada 23 august – 13 septembrie 1944 (unii ofițeri ajungând deportați inclusiv în Siberia), pe sutele de mii de deportați, evacuați, strămutați, ori persoane cu “domiciliu obligatoriu”, prizonieri, internați în azilele psihiatrice cu caracter politic sau, pur și simplu, oameni trecuți prin anchete, pe basarabenii și bucovinenii repatriați cu forța în URSS, ca și pe cei 520.000 de tineri forțați sã munceascã în “armata cenușie”, adevărate lagăre de muncă militarizate, pe zecile de mii de “frontieriști”, ce încercau să treacă frontiera (mulți împușcați pe graniță), pe femeile decedate din cauza politicii demografice, se poate estima că cifra victimelor directe ale represiunii comuniste se ridică la 2 milioane de persoane.
La Făgăraș, manifestările dedicate memoriei celor care au luptat împotriva ororilor comuniste, au fost simple și anul acesta din cauza pandemiei. La Monumentul Rezistenței Anticomuniste din fața Cetății Făgăraș, au fost prezenți astăzi doar primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, Elena Băjenariu- director Muzeul Țării Făgărașului și Diana Gribincea- Popa- director Casa Municipală de Cultură. Cei trei au depus o coroană de flori în memoria martirilor. În amintirea lor, reprezentanții primăriei Făgăraș au pregătit mici daruri care vor ajunge la Asociația Foștilor Deținuți Politic, Centrul de zi pentru copii ,, Sf. Nectarie,, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Centrul de Plasament ,, Casa Maria,,
Sursa.fericiticeiprigoniti.net

LĂSAȚI UN MESAJ