8000 de sarmale pentru mănăstiri

1
367
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

A devenit deja o tradiţie ca gospodinele din comuna Viştea să pregătească zeci, sute şi chiar mii de sarmale pentru sărbătoriile mănăstirilor din ţară. Aşa s-a întâmplat şi în acest week-end, când un grup de viştene şi nu numai s-au adunat pentru a găti sarmale pentru parastasul părintelui Arsenie Boca, dar şi pentru hramul Mănăstirii Berivoi.

7 butoaie cu câte 140 de kilograme de varză, 100 kilograme de orez, 100 de borcane de ciuperci, 50 de kilograme de soia şi 50 de litri de ulei. Cantităţile impresionante de alimente au fost folosite de localnicele din Viştea pentru a pregăti nu mai puţin de 8000 de sarmale de post.  Preparatele tradiţionale au avut două destinaţii precise şi anume mănăstirea Prislop şi mănăstirea Berivoi.

La sfântul lăcaş de cult din Prislop a avut loc duminică parastasului părintelui Arsenie Boca unul dintre cei mai mari duhovnici ortodocşi români, declarat şi sfântul Ardealului. Zecile de oale de sarmale au plecat spre Prislop duminică dimineaţa. Alte 2500 de sarmale au plecat spre mănăstirea Berivoi, pentru că marţi acolo va avea loc hramul mănăstirii.

„Pregătim nişte sarmale pentru sfântul Părinte Arsenie care este sfântul Ardealului şi sfântul nostru de la Făgăraş. Noi avem o mare încredere şi nădejde în dânsul şi pentru parastasul părintelui şi de hramul sfintei mănăstiri de la Prislop, facem întotdeauna sarmale – cam 4-5000 – şi le ducem pentru creştinii care merg la mănăstire să se împărtăşească de bucuria şi credinţa Părintelui Arsenie. Toată Viştea şi din alte sate participă cu bani sau cu alimente şi simte puterea Părintelui Arsenie. Tot astăzi am mai făcut 2500 de sarmale pentru mănăstirea Berivoi, pentru Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Noi facem sarmale pentru aproape toate mănăstirile din Ţara Făgăraşului dar şi din alte zone ale ţării“, a spus Elena Stanislav, localnică a comunei Viştea.

Această îndeletnicire a gosponeilor din comuna Viştea a devenit o tradiţie. De mai multe ori pe an, ele se adună în bucătăria Căminului Cultural din localitate şi pregătesc sarmale cu ciuperci sau cu peşte pentru mănăstirile unde au loc diverse ceremonii religioase. Pe an, localnicele gătesc pentru lăcaşele sfinte în jur de 26.000 de sarmale. (Iulia Grecu)

1 COMENTARIU

  1. dumnezeu sa va rasplateasca dania si munca voastra imi pare rau ca nu pot fi si eu cu voi sa va dau o mina de ajutor ,va doresc din tot sufletul sa va ajute Dumnezeu si pe mai departe Marioara Tudor [Grapa ]

LĂSAȚI UN MESAJ