
În ziua de azi, orice venit în plus sau scutire de la plată este binevenită! Aşa s-au gândit zeci de făgărăşeni, care s-au înghesuit în ultima perioadă să-şi depună actele pentru a obţine un certificat de încadrare în grad de handicap. Astfel, pe lângă suma primită de la stat, aceştia vor beneficia de scutire de impozit, rovinietă gratuită, bilet de tratament într-o staţiune balneo-climaterică şi chiar transport gratuit. Totuşi, nu toţi ajung să beneficieze de aceste drepturi.
Numai de la începutul anului, peste 150 de făgărăşeni s-au prezentat la Serviciul de Asistenţă Socială pentru a-şi depune dosarul în vederea obţinerii unui certificat de încadrare în grad de handicap. „Am observat că, în ultimul timp, se depun foarte multe dosare la noi. Primul act care se face, se face de către medicul de familie. El e cel care completează o scrisoare medicală. Se pare însă că problemele de sănătate, dar şi greutăţile vieţii, îi determină pe oameni să încerce să obţină pe toate căile, orice“, ne-a spus Gheorghe Harabagiu, referent la Asistenţă Socială.
Unii încearcă să obţină certificatul, cu toate că sunt conştienţi că vor fi respinşi de comisia de la Braşov. „De la începutul anului, la Făgăraş, s-au depus în jur de 150 de dosare, dosare care ulterior vor fi aprobate sau respinse. Cei ale căror dosare vor fi aprobate vor obţine drepturile aferente gradului de handicap, care constă în indemnizaţia de persoană cu handicap şi alte drepturi sau scutiri, precum rovinietă gratuită, scutire de taxe şi impozite şi altele“, ne-a mai spus Gheorghe Harabagiu.
Pe de altă parte, alţi peste 150 de făgărăşeni au vrut să-şi mărească veniturile, însă au încălcat legea, iar acum vor fi sancţionaţi. În timp ce primeau pensie pentru invaliditate, aceştia erau şi angajaţi cu contract de muncă. Este vorba de făgărăşenii care sunt pensionaţi anticipat şi pe caz de boală.
Mulţi făgărăşeni pensionaţi medical lucrează, în acelaşi timp, cu contracte de muncă. Ilegalitatea a fost descoperită de Casa Naţională de Pensii, în urma unor verificări la nivel naţional. Astfel, în jur de 150 de făgărăşeni primeau şi pensie şi salariu. „În urma verificărilor făcute de CNPAS, în baza de date au fost identificate, la Casa Locală de Pensii, în jur de 150 de persoane care au cumulat în mod ilegal pensia cu venituri realizate din activităţi profesionale“, ne-a spus Adriana Călin, şefa Casei Locale de Pensii.
Acum, oamenii vor trebui să returneze pensia din perioada în care au şi lucrat. Potrivit legii, doar persoanele cu invaliditate de gradul 3 pot fi şi salariate, însă doar cu jumătate de normă. Persoanele pensionate anticipat şi anticipat parţial pot să lucreze cu carte de muncă doar în condiţiile în care le este suspendată plata pensiei.
Mihaela BĂRGĂOANU