22 aprilie – Ziua Pământului

0
42
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

De 40 de ani, la fiecare 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, o modalitate prin care se atrage atenţia Omenirii asupra pericolelor la care este supusă Terra zilnic, prin agresiuni ca poluare, defrişare, desecare etc. Dar şi asupra modalităţilor prin care planeta noastră se apără de noi.

Ziua Pământului a apărut pentru prima oară în 1970, în Congresul american, şi simbolizează lupta împotriva poluării şi problemelor climaterice. De orientare pro-masonică, spre deosebire de mai populara Oră a Pământului, Ziua Pământului (Earth Day în engleză) se sărbătoreşte în fiecare an pe 22 aprilie şi nu presupune o acţiune simbolică precum stinsul luminii. Mass-media internaţională atrage atenţia de fiecare dată asupra pericolelor la care oamenii supun planeta, microclimatele din diferite zone, protejarea ecosistemelor etc. Este şi un bun prilej de manifestare pentru organizaţiile ecologiste.

Ziua Pământului a avut un rol foarte important în mediatizarea problemelor climaterice ale Pământului. Ea a dat naştere unei organizaţii (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de ţări şi rezultate notabile în conştientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării, etc.

În acest an, principala acţiune care se manifestă pentru Ziua Pământului o reprezintă poluarea, încălzirea globală dar şi noile catastrofe geologice, înmulţirea erupţiilor vulcanice, mărirea numărului de cutremure, ultimul major în acest an, cel din Japonia. De asemenea şi chestiunea energiei nucleare este luată în studiu, mai ales după catastrofa de la Fukushima, care a aruncat în aer un nor radioactiv foarte periculos care stagnează încă în emisfera nordică şi care pune în pericol culturile nordice, precum şi pânza freatică etc.

Tot în acest an se are în vedere şi un mesaj ecologic pentru folosirea energiilor alternative, dar şi sporirea taxelor de poluare, aşa numitele taxe de carbon.

Sursa: agentia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ