
Există speranță pentru Ecoterm! Cam așa am putea cataloga ultima întâlnire avută ieri între reprezentanții unei firme străine și Consiliul Local Făgăraș! Acum, când societatea de termoficare era pe punctul de a fi adusă pe linie moartă, o firmă din Germania este interesată nu doar în a investi în Ecoterm și în a-i șterge datoriile, dar și a o face profitabilă.
Societatea Ecoterm era în faza finală a insolvenței. Un mic pas îi mai trebuia pentru a fi declarată falimentară. Cu o datorie de mai bine de 2 milioane de lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu tot mai mulți făgărășeni care se debranșau, nimeni nu se mai gândea că ar mai fi vreo soluție pentru ca societatea de furnizare a agentului termic să mai funcționeze în orașul nostru. Și pentru că niciodată să nu spunem niciodată, șansa societății a venit de la o firmă din Germania, interesată să o cumpere, și nu doar societatea, cât și datoriile ei, acumulate de-a lungul anilor. O situație extrem de benefică, care, însă, va trebui întâi analizată de către juriști, pentru a urma procedurile legale. O primă întâlnire în acest sens avut loc ieri, între reprezentanții societății și consilierii locali.
„Partea bună a lucrurilor este că firma germană ar urma să investească în conducte, care să realizeze returul, în așa fel încât gradul de eficiență să crească în privința apei calde și a căldurii. Plus de asta se rezolvă în acest sens chestiunea legată de plata conductelor din subsoluri“, a spus Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraș.
Tocmai din acest motiv întrebarea „cine plătește conducta din subsol“ nu își va mai avea rostul. Așadar, este vorba despre punerea în funcțiune al unui generator, care să producă atât curent electric, câtr și agent termic. În acest fel ar putea ca factura populației să scadă vertiginos.
Firma germană este interesată în a cumpăra acțiunile Ecoterm, să devină acționar majoritar, însă nu va putea funcționa fără ajutorul municipalității, cea care deține, de fapt, conductele de gaz, acestea fiind în inventarul domeniului public.
„Putem spune că sistemul centralizat de încălzire va fi performant în următoarea perioadă, există posibilitatea rebranșării unor apartamente, având în vedere posibilitatea scăderii facturii la populație“, a mai specificat edilul orașului.
În momentul de față, prețul gigacaloriei este de 302 lei, dar, dacă firma germană interesată va și cumpăra societatea, prețul unei gigacalorii va scădea cu mai bine de 40%. Întreaga investiție s-ar ridica la suma de 18 milioane de euro.
(Alina ROMAN)
Miroase a spalare de bani !!!