159 DE ANI DE JANDARMERIE

0
58
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


jandarmerie2După poliţişti, a venit şi rândul jandarmilor să sărbătorească! Pe 3 aprilie, Jandarmeria Română a împlinit 159 de ani de existenţă, aşa că făgărăşenii au ţinut să marcheze această zi aşa cum se cuvine. Atracţia zilei au fost exerciţiile demonstrative şi meciul tradiţional de fotbal cu colegii lor de garnizoană, pompierii militari.

Din 1850 şi până în zilele noastre

Ziua de 3 aprilie a fost una deosebită pentru toţi jandarmii din ţară, dar îndeosebi pentru cei făgărăşeni. A fost Ziua Jandarmeriei, ziua în care în urmă cu 159 de ani s-au pus bazele primei structuri de acest gen. Se întâmpla în anul 1850, când se promulga în Muntenia „Legiuirea pentru reorganizarea dorobanţilor satelor” şi „Legiuirea pentru reorganizarea grănicerilor”.

După realizarea Marii Unirii din 1918, se întreprind măsuri pentru organizarea şi funcţionarea jandarmeriei şi pe teritoriul Transilvaniei. Astfel, pe întreg teritoriul României Mari, s-a pus în aplicare în anul 1918 o nouă lege pentru organizarea jandarmeriei rurale, cu caracter de aplicare generală. În acest context, apare şi compania de jandarmi de la Făgăraş. Gazeta „Oltul” publică  „Apelul companiei de jandarmi Făgăraş către parohii şi învăţătorii români din judeţ”.

În anul 2007, unitatea de Jandarmi din Făgăraş, prin reorganizare, s-a împărţit în două detaşamente, care îndeplinesc misiuni de pază şi protecţie obiective, pază de protecţie instituţională, transporturi speciale şi ordine publică.

Adunări, exerciţii, avansări

Cu această ocazie, militarii făgărăşeni au sărbătorit, cu mare fast.  „Ca în fiecare an, la începutul lunii aprilie, Jandarmeria Română sărbătoreşte ziua armei. Este o zi cu semnificaţie deosebită pentru toţi militarii care sunt îmbrăcaţi în bleu jandarm. La nivelul Făgăraşului, sărbătorim prin desfăşurarea unor exerciţii demonstrative, adunări festive, precum şi a acordării de recompense colegilor merituoşi”,  ne-a spus maiorul Adrian Şerban, comandantul Detaşamentului de Jandarmi Făgăraş.

Pasiune şi vocaţie

Deşi sunt prezenţi mereu atât la evenimente plăcute, pentru a asigura paza şi protecţia, dar şi la evenimente neplăcute, iar făgărăşenii i-au văzut de nenumărate ori în aceste ipostaze, cadrele militare au vrut să facă câteva demonstraţii în faţa celor prezenţi. Ei au simulat un conflict stradal, dar şi o intervenţie în cazuri speciale, cum ar fi paza unor instituţii importante.

Jandarmii au participat şi la câteva concursuri sportive. Nu a lipsit, bineînţeles, tradiţionalul meci de fotbal dintre ei şi pompieri.

Nu au lipsit nici recompensele pentru cei merituoşi. Aceştia au primit diplome de apreciere. Astfel de recompense au primit şi cadrele militare trecute în rezervă.

Aniversarea celor 159 de ani de existenţă a fost un bun prilej pentru jandarmii făgărăşeni de a conştientiza, încă o dată, cât de important este ceea ce fac. „Mi-am dorit întotdeauna să port haina militară. Am înţeles mereu că a fi militar înseamnă a respecta societatea şi o ajuta”, ne-a spus căpitanul Gheorghe Ciocoiu.

„Din 1997, am urmat Liceul militar „Constantin Brâncoveanu” şi apoi Academia de Poliţie, iar din anul 2005 lucrez ca jandarm. Este un lucru deosebit şi mi-am dorit întotdeauna să fac acest lucru, încă de la 14 ani, de fapt de când mă ştiu am vrut să fiu militar”, ne-a spus locotenent colonelul Silviu Fărcaş.

„Aş dori să adresez colegilor cele mai călduroase gânduri, un prietenesc salut jandarmeresc, urându-le sănătate şi putere de muncă pentru îndeplinirea nobilului mandat de apărători ai neamului” a spus maiorul Adrian Şerban, comandantul detaşamentului.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

LĂSAȚI UN MESAJ