Începând de miercuri, 05 ianuarie 2021, a devenit funcțional Telefonul Copilului. La 119 pot fi anunţate cazuri de abuzuri la adresa celor mici. Poate suna oricine are cunoștință despre o asemenea situație, chiar și sub protecția anonimatului.
Linia telefonică va putea fi apelată gratuit, 24 de ore din 24, iar în spatele ei se vor afla echipe mobile pregătite să intervină în urma apelurilor primite.
În 2020 au fost peste 8.200 de copii victime ale violenţelor în familie sau în comunitate. Iar în primele şapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzaţi.
Cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale a fost stabilită o interconexiune între apelul de urgență 112 și Telefonul Copilului, pentru a se putea interveni în cazul în care viața unui copil este pusă în pericol. Pentru a putea fi raportate cazurile ale căror victime sunt copii, a fost implementată soluţia tehnică de tip call-center în cele 41 de judeţe ale ţării, precum şi în sectoarele municipiului Bucureşti. În cele 47 de sedii ale direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au fost instalate 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.
În cazul situaţiilor anunţate prin 119, dar pentru care este necesară intervenţia imediată a Poliţiei sau a echipajelor medicale, operatorii Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor fi cei care vor alerta Serviciul de urgenţă 112. Numărul de suport 119 a fost operaționalizat în baza Ordonanței de Urgență nr. 105 din 2021 privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”.