Festivalul Internațional de Toacă și de Clopote, Victoria 2023

0
325
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Copii şi tineri din ţară şi din străinătate (Ungaria și Austria) au avut posibilitatea să se reîntâlnească la celebrul festival de la Victoria ajuns în acest an la ediția a XVIII-a.
Festivalul de bătut toaca și clopotele, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a adunat numeroşi copii din clasele I -VIII, care au îmbrăcat costumele populare specifice zonei din care provin şi au venit în oraşul de la poalele Munţilor Făgăraş.
Festivalul de bătut toaca și clopotele a avut loc în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Victoria, sub coordonarea preotului paroh Daniel Smădu. Juriul a fost alcătuit din PC Pr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, monahia Parascheva de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cărțișoara, județul Sibiu, și pr. prof. Ioan Ciungara din Copăcel, care au deliberat ținând seama de claritatea ritmică a isonului, de direc­ția de deplasare a ciocănelelor, precum și de ținuta concurenților.
Festivalul a debutat pe 10 iulie, respectând tradiția ca delegațiile să participe în prima zi la slujba Vecerniei, la sfârșitul căreia să-și prezinte localitatea și zona de unde provin. Tot în 10 iulie, invitaţii au fost întâmpinaţi de oficialităţile locale în faţa Primăriei Victoria, apoi în faţa Casei de Cultură au fost intonate cântece patriotice, iar în cele din urmă, a avut loc parada costumelor populare spre biserică. După acordarea premiilor, fiecare copil participant a fost răsplătit cu o diplomă de participare, cărți de rugăciuni și alte daruri”, a declarat pentru mitropolia-ardealului.ro, preotul Daniel Smădu.
Festivalul Internațional de Toacă și de Clopote din orașul de la poalele Muntelui Făgăraș este o manifestare spirituală și culturală unică în lume, în cadrul căreia, anual, tot mai mulți tineri își etalează măiestria prin cântecul de toacă devenit o adevărată artă.
foto:mitropolia-ardealului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ