Ce spun meteorologii despre temperaturile neobișnuite din această perioadă

0
194
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Unde este gerul Bobotezei de altădată? Este întrebarea pe care ne-o punem de câțiva ani. La început de ianuarie eram obișnuiți cu ger, mai ales de Bobotează. Acum este vreme de primăvară, iar gerul Bobotezei, se pare că va fi doar în amintirile noastre. Chiar dacă temperaturile încep să scadă în jumătatea nordică, după cum spun specialiștii, în sudul țării se vor înregistra din nou valori de primăvară. Vremea se înscrie în tendințele de temperaturi neobișnuite pentru această perioadă. Meteorologii spun că de la începutul anului, în fiecare zi s-au înregistrat temperaturi record pentru această perioadă. După un început de săptămână cu temperaturi de 17-18 grade Celsius, de vineri însă, temperaturile scad în toată țară. Nu vor fi mai mult de 8 grade Celsius. Meteorologii spun că încă de joi vremea începe să se răcească în vest, nord și centru, iar pe râuri e pericol de inundații. Noaptea vor fi precipitații pe arii extinse, va ninge la munte, în Banat, Crișana, vor fi precipitații mixte în Oltenia și Muntenia. Singura zonă unde va ploua va fi Dobrogea, unde temperaturile vor fi mai ridicate.
În weekend, vremea va fi închisă în toate regiunile, sâmbătă vor predomina ploile, dar la munte va continua să ningă. Meteorologii se așteaptă la strat de zăpadă consistent.
Duminică vor fi precipitații mixte în mare parte din țară, în timp ce în Dobrogea vor fi ploi și temperaturi de 11– 12 grade Celsius.
În următoarele două săptămâni, temperaturile vor rămâne normale pentru această perioadă. Totodată, până spre finalul lunii, maximele nu vor depăși 6 grade Celsius.
Chiar dacă ianuarie este o lună foarte geroasă, temperatura maximă poate avea valori peste 18 – 20 ºC. Temperatura maximă absolută a lunii ianuarie în România este 22,2 ºC și a fost înregistrată la Oravița, în data de 7 ianuarie 2001.
Anii în care s-au înregistrat cele mai multe temperaturi maxime absolute ale acestei luni au fost: 1984, 1988, 1993, 2001, 2002, 2007.
Temperatura minimă absolută din ianuarie este și temperatura minimă absolută din România, aceasta fiind -38,5 ºC, și a fost înregistrată la Bod, în 25 ianuarie 1942. Anii în care au fost înregistrate cele mai multe minime absolute în România, pentru luna ianuarie, au fost: 1942, 1963, 1985, 1987.
Regimul precipitațiilor din luna ianuarie este redus chiar dacă nebulozitatea este accentuată în această lună și zile în șir cerul se menține acoperit. Din datele înregistrate în perioada 1961–2020 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că, pe ansamblu, cantitățile medii lunare sunt mai ridicate în jumătatea vestică a țării față de cea estică. Cele mai mici cantități de precipitații, cuprinse între 21 și 30 mm, cad în estul și centrul țării, iar în Delta Dunării acestea coboară, la contactul cu marea, la mai puțin de 20 mm. În zona de câmpie și de deal din vestul țării ca și în mare parte din Câmpia Română, suma lunară a cantităților de precipitații este, în general, de 30-40 mm. Cele mai mari valori, peste 50 mm, sunt specifice zonelor montane înalte din nordul Carpaților Orientali, din Munții Apuseni și sud vestul Carpaților Meridionali, unde izolat, pot trece de 75 mm.
Cantitatea lunară de precipitații, maximă absolută, din ianuarie, înregistrată la stațiile meteorologice din România, este de 395,4 mm, la Vlădeasa 1800, în anul 1976. Cele mai multe maxime absolute ale cantității lunare de precipitații au fost înregistrate în anii: 1963, 1966, 1976.
Sursa:digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ