
5 septembrie 2008, ora 21:56. Un apel la numărul unic de urgență 112 anunță dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov despre producerea unui accident rutier în localitatea Tărlungeni. Un caz de rutină, fără complicații, dar care a marcat prima acțiune de intervenție a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Brașov, operaționalizat chiar în acea zi. Inițial, SMURD Brașov a funcționat cu o ambulanță tip C1, încadrată cu un echipaj de terapie intensivă mobilă, și două ambulanțe tip B2, încadrate cu câte un echipaj de prim ajutor calificat, în cadrul celor două subunități de intervenție din municipiului Brașov ale inspectoratului pentru situații de urgență. Menționez că domnul Motoașcă Ioan, asistent medical în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a avut un aport deosebit în pregătirea primilor pași făcuți de SMURD Brașov.
Au trecut de atunci zece ani, în care misiunea SMURD Brașov a rămas aceeași, salvarea de vieți omenești, prin asigurarea asistenței medicale și a primului ajutor calificat în faza prespitalicească, timp în care s-a acumulat multă experiență, au fost formaţi un număr de 294 paramedici din rândul subofițerilor operativi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, au fost pregătiți 62 voluntari, au fost înnoite și extinse dotările SMURD, au fost operaționalizate încă șase echipaje tip B2, în plus față de cele din municipiul Brașov. De asemenea, s-a îmbunătățit și consolidat colaborarea cu Serviciul de Ambulanță Județean Brașov, inclusiv prin elaborarea Planului Roşu de Intervenţie al judeţului şi prin înființarea, în anul 2013, a dispeceratului comun medical la nivel județean și s-a reușit integrarea componentei SMURD a serviciilor profesioniste pentru situații de urgență în viziunea de ansamblu a autorităților cu competențe în domeniile de activitate care au ca obiectiv principal salvarea și protejarea populației, SMURD fiind una dintre puținele instituții care se bucură de încrederea aproape totală a populației în România.
În tot acest timp, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, al cărei șef este medicul coordonator SMURD Brașov, împreună cu echipa managerială a spitalului și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov, sub comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și, din anul 2014, și a Departamentului pentru Situații de Urgență, au făcut nenumărate eforturi pentru a asigura buna funcționare, dotarea cu echipamente și cu medicamente, întreținerea aparaturii și a ambulanțelor SMURD, și nu în ultimul rând, pentru încadrarea acestora cu personal calificat.
Trebuie să aducem mulțumiri și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” din Târgu Mureș, care și-a adus de asemenea contribuția la dotarea atât cu ambulanțe destinate SMURD Brașov, cât și cu autospeciale pentru intervenția la incendii, descarcerare și alte situații de urgență, în urma unor proiecte de achiziții cu finanțare din fonduri europene.