„Festivalul de jazz este o şansă de renaştere culturală pentru Victoria“

7
92
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Interviu cu muzicianul Victor Hoajă

„Festival de jazz la Victoria?“, vă veţi putea întreba, deopotrivă miraţi şi neîncrezători. „De ce nu?“, v-aş putea răspunde. Sau mai bine decât mine o poate face Victor Hoajă: muzician cunoscut în zonă, cel care şi-a asumat curajul aproape nebun de a-şi pune în practică un vis. Este „un frumos nebun al micilor oraşe“ aşa cum îl numea recent Viorel Morărescu, alt entuziast, membru al acestei „familii“. Nu este propriu zis un festival, mai bine spus un concert cu două formaţii de jazz. Dar este un început, unul care merită aplaudat, încurajat şi susţinut. Pentru ca acest fragil vlăstar să prindă putere, să se dezvolte şi să arate că şi aici, la poalele munţilor, într-o zonă fără tradiţie de gen, se pot petrece evenimente culturale de calitate. Muzicale şi nu numai.

De ce jazz? Când ti-a venit ideea?

Este o poveste lungă… Mă simt norocos că m-am născut într-o familie în care se ascultă jazz. Tatăl meu a fost instrumentist, clarinetist-saxofonist, care a cântat şi a iubit jazzul. El a făcut parte din mai multe formaţii din vremea aceea, precum  „MERIDIAN” şi „VOCAL JAZZ QUARTET”. În 1975 el a pus bazele şi a dat numele formaţiei “Armonia”, al cărei reprezentant, astăzi, sunt eu. Aş dori să numesc două dintre personalităţile cu care a colaborat tatăl meu: marele pianist Andrei Colompar şi jazzman-ul Nae Ionescu, ambii, din păcate, dispăruţi dintre noi. Este o dorinţă mai veche de-a mea, de a face ceva pe tema aceasta, ţinând cont de faptul că, atât in oraşul Victoria, cât şi in zonă Ţării Făgăraşului, jazzul este aproape inexistent.

A fost grea organizarea?

Ştim cu toţii că orice început este greu, însă mie mi-a fost mai uşor, deoarece am o echipă minunată, cu care lucrez foarte bine. Pe această cale ţin să mulţumesc tuturor celor care ne-au susţinut în organizarea acestui festival.

Cum te-au ajutat autorităţile si sponsorii, în perioada asta de recesiune?

Autorităţile mi-au răspuns relativ pozitiv când le-am prezentat proiectul festivalului. Unii sponsori mi-au oferit sprijinul, alţii nu. Încă nu conştientizează ce impact poate să aibă “VICTORIA JAZZ FESTIVAL”. Festivalul implică reunirea persoanelor iubitoare de muzică, respectiv de jazz, din oraş şi din ţară, iar asta poate ajuta la dezvoltarea economică şi turistică a zonei. După părerea mea, aceasta este o şansă pentru oraşul Victoria de a renaşte din punct de vedere cultural.

Este Victoria pregătită pentru un festival de jazz?

Victoria este un oraş însetat de cultură. Acest lucru mă face să sper că este pregătită pentru un asemenea eveniment. Eu văd în acest oraş o zonă strategică. De ce spun asta? Pentru că se situează în centrul ţării, la o distanţă de 100 km de Braşov şi 60 km de Sibiu, două oraşe care au avut şi au în continuare un cuvânt de spus în lumea jazzului.

Cum ai reuşit să-l aduci pe Florian Lungu-Moşu, părintele jazz-ului românesc?

Mulţi nu ştiu că eu şi formaţia mea ARMONIA cântăm şi jazz. În anul 2000 am fost invitaţi să susţinem 3 concerte în Franţa, la Chevilly –Larue. La întoarcere, am fost contactaţi de doamna Jenny Brăescu, organizatoarea Festivalului Internaţional de Jazz de la Braşov, şi de domnul Florian Lungu, care ne-au invitat să cântăm la festivalul de la Braşov. Nu puteam refuza o asemenea invitaţie şi am participat cu o mare satisfacţie. Atunci aveam 20 de ani… Între timp, am mai crescut puţin… Aşa l-am cunoscut pe Moşu si de atunci avem o relaţie cordială. Când l-am contactat telefonic pentru a-i vorbi despre proiectul meu, a dat curs invitaţiei de a prezenta “VICTORIA JAZZ FESTIVAL”. Mă simt foarte onorat.

Care va fi programul festivalului? Ce ne poţi spune despre cei ce vor cânta?

Aş fi vrut ca festivalul să fie mult mai amplu, desfăşurându-se timp de minimum două zile, dar ţinând cont de problemele financiare şi de faptul că prima ediţie, ne-am rezumat doar la o zi. Evenimentul va avea loc la restaurantul Central din Oraşul VICTORIA, duminică 28 noiembrie, de la ora 20.00 . Trupele invitate sunt VEGA BAND si ELECTRIC BAND. Spectacolul va fi prezentat ce către Florian Lungu. Pentru mai multe detalii, puteţi accesa site-ul www.jazz-victoria.ro

Intenţionezi să mai organizezi şi o a doua ediţie, mai amplă poate? Sau e prematur să te întreb?

Bineînţeles că aş dori! Acesta este doar începutul. Sper că în câţiva ani “Victoria Jazz Festival”  să devină un brand pentru oraşul Victoria şi pentru zonă noastră.

Cu ce te mai ocupi?

Mi-am amenajat un studio la Ucea de Sus unde, de altfel şi locuiesc. În studio îmi petrec aproape tot timpul: studiez , compun şi repet cu formaţia. Interpretăm mai multe genuri de muzică. Cântăm la tot felul de evenimente: nunţi, petreceri private, spectacole. Sper ca în ediţia următoare a festivalului să cântăm şi noi. Pentru mai multe detalii despre formaţia Armonia şi organizatorii festivalului, puteţi accesa site-ul www.armonia-group.ro

Pasiunea pentru muzică provine din familie? Cât e „moştenire genetică “şi cât este studiu aprofundat?

Cred că sunt copia fidelă a tatălui meu în ceea ce priveşte talentul, însă ambiţia şi perseverenţa le-am moştenit de la mama. Le port un deosebit respect pentru tot ceea ce au făcut pentru mine. Ca să reuşeşti in muzică, nu e suficient să ai talent. Trebuie să şi studiezi foarte mult. Fără talent şi studiu este imposibil…

Interviu realizat de Dan CIOCOIU

7 COMENTARII

 1. Este minunat ceea ce faci si-ti doresc sa fie doar inceputul.
  Sper ca autoritatile sa realizeze si sa fie alaturi de tine.
  Mult noroc .

 2. Feiicitari Domnule Hoaja
  Festival de jazz in Victoria cu Mosu Lungu e o premiera absoltuta Mondiala.
  Pacat ca sint daparte de Voi ( aproape in suflet )

  Zoli Máthé ( fost .prof de physica in FGRS ) mare ibitor de Jazz .salutari Tatalui

 3. Ca unul ce participa la organizarea unor concerte (inclusiv de jazz) in CoverClub Fagaras stiu ce responsabilitati si probleme implica realizarea unor astfel de evenimente. Dar fara efort nu se poate realiza nimic in viatza ! Sunt foarte bucuros ca va exista acest festival, ai sustinerea mea morala si duminica venim o trupa intreaga din Fagaras la Central in Victoria. Felicitari anticipate !

 4. Daca in 23 noiembrie am adresat felicitari anticipate lui Victor acum, dupa eveniment, pot spune cu mana pe inima ca a fost o seara veritabila de jazz ! Doua formatii in mare forma, un jam-session de exceptie, un public minunat si o organizare fara cusur ! FELICITARI si la cat mai multe !!!

LĂSAȚI UN MESAJ