„Cu natura nu te poţi pune!“

2
44
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Nu e o constatare fatalistă, ci una bazată mii de experienţe trăite la dezlănţuirile naturii. În faţa cărora, în pofida progresului tehnologic, omul este neputincios. Cutremure, inundaţii, uragane, tornade, secetă, ger, căderi de zăpadă. În faţa acestor stihii nu prea ai ce să faci decât să le prevezi, să te protejezi şi să încerci să le limitezi pagubele. Atât cât se poate.
De câteva săptămâni, Europa este lovită de un val de frig care te duce cu gândul mai degrabă la o nouă eră glaciară decât la încălzirea globală. A nins până şi la Marsilia, port la Marea Mediterană. Roma nu a mai văzut zăpadă de mai mult de 30 de ani. Iar România, atâta zăpadă din 1954. Nu ştiu cum se descurcă alţii cu deszăpezirea, dar ceea ce vedem acum la televiziunile noastre a absolut halucinant. Case îngropate sub munţi de zăpadă. Oameni care ieşeau din case prin acoperiş, singurul care se mai afla deasupra stratului de zăpadă. Oameni care nu mai ştiau dacă afară e zi sau noapte, pentru că geamul era acoperit de zăpadă. Oameni bătrâni şi neputincioşi, care şi-au pus jaluzelele pe foc pentu a se încălzi! Ce-o fi fost în sufletul lor, văzând că nu vine nimeni să îi salveze din iadul alb! O zi, două, trei, zece…
Ce făceau onor guvernanţii noştri în timpul ăsta? Demisionau, se consultau, învesteau, instalau. Ţara putea să aştepte, altele erau priorităţile dumnealor! În tot acest timp, ne asigurau că drumurile sunt deblocate şi ici-colo mai sunt localităţi izolate. Pentru ca peste DOUĂ SĂPTĂMÂNI să aflăm că există încă judeţe întregi blocate, că se deszăpezeşte cu lopata ca în 54 şi că de mii de oameni nu se mai ştie nimic de când a căzut prima ninsoare. Că primarii dau neputincioşi din umeri, că ministrul de Interne dă vina pe… ANM, că prefecţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene îşi pun reciproc piedici, încercând să câştige capital politic din nenorocirea oamenilor. Aici nu este vorba doar de incapacitate, ci de-a dreptul de ticăloşie!
Raza de lumină vine tot de la populaţie, de la oamenii care dau din nou o palmă guvernanţilor. Ultimele zile au arătat exemple de solidaritate emoţionante, cum numai în vremuri de restrişte se văd: oameni care au cumpărat din puţinii lor bani alimente pentru sinistraţi, voluntari care au ajutat după puterile lor la deszăpezirea localităţilor. De la două mâini cu o lopată, până la Gigi Becali cu utilajele sale.
Ar mai fi multe de spus şi de întrebat. De ce nu s-a declarat totuşi cod roşu, deşi condiţiile o impuneau? Alţii au făcut-o. De ce nu s-a declarat stare de alertă în zonele afectate, fapt care ar fi permis concentrarea naţională a eforturilor în acele zone? Ceauşescu a făcut-o la inundaţii şi la cutremur. Cum se face că reporterii televiziunilor puteau ajunge în zonele afectate, dar autorităţile nu? Cum se face că utilajele cele mai bune pentru deszăpezire le are tot Armata, nu regii asfaltului, plătiţi cu miliarde? Şi ar mai fi multe, inclusiv cele adresate chiar sinistraţilor. De ce s-au furat panourile protectoare de pe autostrăzi? De ce s-au construit case alandala şi s-au tăiat plopii care protejau întrucâtva aşezările de vânt, ploi şi ninsori?
Cu natura nu te poţi pune, e drept. Dar nici nu trebuie să o ajuţi să-ţi facă mai rău decât face deja. Indiferent că eşti guvernant incapabil sau amărăştean inconştient.

2 COMENTARII

  1. INCREDIBIL,dar ADEVARAT.Cum se poate descrie aceasta tragedie?….nu stiu daca exista cuvinte,care sa cuprinda sau sa redea intreaga suferinta,durere si neputinta a acestor EROI,daca se poate spune asa.Ar trebui sa ne inchinam in fata lor si sa le acordam o clipa de RESPECT.E o situatie trista,tragica,dureroasa si totusi plina de SPERANTA.Aceasta arata ca,”tara de mamiccute,copilasi si bunicute” pe care o conduce acest om incapabil si fara inima,a invins prin propria putere o asa INCERCARE.E foarte rusinos din partea asa-zisilor ministri sa ignore acesti OAMENI simpli…..de fapt potentiali alegatori.Poate ca asa trebuia sa se intample…aici se aleg taratele de grau,sau dusmanii de PRIETENI.Le doresc acestor ROMANI adevarati,multa,multa putere si mai ales SPERANTA ca intr-o zi vor fi rasplatiti pentru CURAJUL lor.

  2. Enoriasi , …. Domnu a muncit peste 7,6 miliarde de ani sà creeze Universul Sfànt si voi acum và bateti joc de toatà CREEATIA DOMNULUI ! De-aia Domnu vrea sà và pràpàdeascà pe toti , cà a-ti profanat toatà OPERA DOMNULUI ! Rusine Dinu Patriciu !

LĂSAȚI UN MESAJ